eur:
401.98
usd:
366.72
bux:
73647.63
2024. október 4. péntek Ferenc

Vasutassztrájk: a helyzet változatlan

Kedden is az előző napihoz hasonló helyzet várható a vonatforgalomban, azaz a sztrájk miatt a vonatok többsége nem indul, ám azok, amelyek hétfőn is közlekedtek, nagy valószínűséggel kedden is járnak majd - mondta a MÁV sajtófőnöke.

Kedden is a hétfőihez hasonló helyzetre lehet számítani a vonatközlekedésben - közölte a MÁV sajtófőnöke, aki szerint a vonatok többsége nem indul el.

Kavalecz Imre elmondta: hétfő éjszaka a forgalomirányítási területen dolgozók 10-12 százaléka sztrájkolt, hasonlóan a nappali műszakhoz.
A fővárosban egyedül a Déli pályaudvarról közlekednek kora reggel a vonatok, a Keleti és a Nyugati pályaudvarról nem. Az elővárosi forgalomban néhány vonat indul, ezek a külső budapesti pályaudvarokra érkeznek és indulnak.

A szakszervezet szerint egyre eltökéltebbek

A sztrájkot meghirdető VDSZSZ ügyeletese szerint egyre erősödik a munkabeszüntetés támogatottsága, a tagok egyre eltökéltebbek. Oroszi Rudolf nem lát sok esélyt arra, hogy a felek a még elégséges szolgáltatásról meg tudnak egyezni kedden, a megállapodást véleménye szerint a munkáltató kompromisszumkészségének hiánya okozza. Példaként említette, hogy több javaslatot is tettek a MÁV-nak a még elégséges szolgáltatásra.

A szakszervezet javaslatai között szerepelt kétórás "időablakok" megnyitása a nap folyamán, amikor korlátlan számú vonat közlekedhetett volna, illetve az, hogy vonalanként reggel és este 2-2 vonatot indítanának, a MÁV azonban szavai szerint "erőből tárgyal", nem enged saját javaslatából, ami a vonatok 50 százalékának közlekedését jelenti. Ez a szakszervezet számára elfogadhatatlan.

Eredménytelen egyeztetés

Hétfőn délután eredménytelenül zárult az egyeztetés a MÁV Start Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között a szakszervezet bérköveteléséről, illetve a sztrájk alatt nyújtandó még elégséges szolgáltatásról.

Az egyeztetést követően Halasi Zoltán, a VDSZSZ MÁV Start társasági vezető ügyvivője elmondta: a munkáltató nem hajlandó egyik kérdésben sem előrehaladni, a MÁV Start fenntartja azt a jelszót, hogy nincs alku. Most összeül a sztrájkbizottság, és dönt a további lépésekről - tette hozzá.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV Start Zrt. szóvivője megerősítette: nem közeledtek az álláspontok a VDSZSZ továbbra is dolgozónként egyszeri nettó 250 ezer forint forintot, és a 6,9 százalékos bérfejlesztésen felül 10 százalékot követel.

Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×