eur:
401.85
usd:
364.32
bux:
73267.59
2024. október 4. péntek Ferenc

Támogatja Erdély autonómiáját a Fidesz

A Fidesz támogatja Székelyföld területi autonómiáját, és újraindítaná a Magyar Állandó Értekezlet működését. A legnagyobb ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője az InfoRádiónak azt mondta: a Fidesz nem egy pártot vagy személyt támogat, tevékenységét nagyon világos nemzetpolitikai elvek irányítják.

Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármesteren is kifogott a péntek reggeli magyarországi vasutassztrájk. A Magyar Polgári Párt elnöke ugyanis a tervezetnél később tudta csak elkezdeni tárgyalásait a Fidesz vezetőivel, majd az ezt követő sajtótájékoztató kezdése is kereken egy órát csúszott.

"A magyar határ után 20 kilométerrel megállt a vonat, akkor szembesültünk azzal, hogy Magyarországon sztrájk van. Ilyen, amikor bizonytalan gazdasági alapokkal rendelkezik egy ország, az embernek ilyen bosszúságokat is túl kell élnie" - mondta Szász Jenő.

Megbénult a vasúti forgalom Romániában is, miután péntek reggel hét órától a vasúti dolgozók nagy része spontán sztrájkot szervezett.

Ettől függetlenül Budapesten Orbán Viktor pártelnök vezetésével a Fidesz delegációja találkozott a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Szász Jenő-féle Magyar Polgári Párt képviselőivel.

A magyar nemzetpolitika és az Erdélyben is zajló három választás, az önkormányzati, a parlamenti és az európai parlamenti volt a tárgyalás központi témája.

Világos elvek

A legnagyobb magyarországi ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője úgy fogalmazott: a Fidesz nem egy pártot vagy személyt támogat, hanem nagyon világos nemzetpolitikai elvek irányítják tevékenységét már megalakulásuk óta.

Németh Zsolt elmondta: a jövőben is a határokon átnyúló nemzetegyesítést szeretnék szolgálni, ehhez keresnek partnereket. Rombolásnak tartotta viszont a nálunk különösen 2006 óta tartó folyamatokat. Közte leginkább a Magyar Állandó Értekezlet felszámolását.

Újra szeretnénk indítani a kárpát-medencei legitim politikai erők közötti párbeszéd, a Magyar Állandó Értekezlet működését - közölte Németh Zsolt.

Németh Zsolt hozzátette: Székelyföld területi autonómiája központi szerepet tölt be a Fidesz Erdély- és Románia-politikájában.

Sokszínűség

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke közölte: 17 évvel az 1989. decemberi forradalom után, szervezetének bejegyzésével Erdélyben most valósulhat meg a politikai sokszínűség.

A politikus szerint az EP-választás is bebizonyította, hogy az RMDSZ melletti más szervezetek működése nem gyengíti az ottani magyarság képviseletét.

Szász Jenő jövőbeni célként határozta meg, hogy Szerbiához hasonlóan Romániában is töröljék el a választási küszöböt a kisebbségek számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×