eur:
401.52
usd:
363.99
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

A kór, amely naponta meggyilkol egy nőt Magyarországon

Az alultájékoztatottság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő méhnyakrákban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke az Európai Méhnyakrákmegelőzési Hét kapcsán. Vasváry Artúrné hozzátette: az Európai Unióban egységesíteni fogják a nőgyógyászati szűrések kötelező szakmai minimumszintjét.

Egységesítik az Európai Unióban a nőgyógyászati szűrővizsgálatok szakmai minimumszintjét - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Rákellenek Liga elnöke.

Vasváry Artútné hozzátette: fontos, hogy a nők megfelelő felvilágosítást kapjanak a szűrésekről, és az azok segítségével elkerülhető betegségekről.

A liga elnöke közölte: ma még nem lehet tudni pontosan, hogy a humán papillómavírus (HPV), a méhnyakrák egyik okozója elleni vakcina hány évig ad védettséget, ezért azoknak is el kell járniuk a szűrésekre, akik beoltatták magukat.

Sok nő még nem értette meg, hogy a szűrővizsgálatokra a rák kialakulásának megelőzése miatt kell járni, vagyis azoknak is rendszeresen meg kell jelenniük nőgyógyászuknál, akik teljesen tünetmentesek - tette hozzá a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Manapság a tájékozatlanság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő Magyarországon. A cél az - mondta Vasváry Artúrné -, hogy azokat a nőket is megszólítsák, akik egyáltalán nem mennek nőgyógyászhoz, és nem ismerik a betegség következményeit.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke közölte: az szeretnék elérni, hogy csökkenjen a méhnyakrákban elhunyt nők száma Magyarországon.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Kimondta Robert Fico az üzenetet, ami a magyar-orosz gázszerződés miatt is fontos

Kimondta Robert Fico az üzenetet, ami a magyar-orosz gázszerződés miatt is fontos

Miután a szlovák állami energiaszolgáltató már jelezte, hogy tárgyalásokat folytat az év végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit megállapodás utáni idők energiaellátásának biztosítására, csütörtökön nagyon fontos üzenetet mondott ki Robert Fico. A szlovák miniszterelnök szavai azt jelentik, hogy északi szomszédunk mindent meg fog tenni azért, hogy 2025-től is folytatódjon az orosz, vagy egyéb eredetű földgáz, illetve kőolaj ukrajnai tranzitja. Ez azért is fontos, mert ahogy a Portfolio saját információi alapján megírta: még mindig Ukrajnán át vesz évi 1 milliárd köbméter orosz földgázt a magyar állami cég, és így kulcskérdés, hogy mi lesz az ottani tranzit sorsa. A régiós gázellátás kérdései és a gázár kilátások is szóba kerülnek a Portfolio jövő heti Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×