eur:
401.62
usd:
364.58
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Elkezdtek spórolni a 4-es metrón

Kétmilliárd forinttal olcsóbb lesz a 4-es metró, mert kerületi kezdeményezésre ki tudtak belőle spórolni egy szellőzőaknát. Lakos Imre XI. kerületi alpolgármester szerint elképzelhető, hogy máshol is lehet költségmegtakarítást találni a beruházásban.

Számos szellőző lesz a 4-es metró nyomvonalán, az egyiket a XI. kerületi Petzval utcai lakótelep egyik játszótere alá tervezték, így megépítéséhez el kellene bontani a játszóteret.

A lakók emiatt tiltakoztak, ezért kezdte el csaknem másfél évvel ezelőtt vizsgálni a kerület, hogy kiváltható-e a szellőző - mondta az InfoRádióban Lakos Imre. A XI. kerület alpolgármestere hozzátette: konzultáltak a beruházóval és a tervezővel is, és kiderült: a probléma orvosolható.

Ráadásul a beruházás költsége így majdnem 2 milliárd forinttal lesz kevesebb - tette hozzá Lakos Imre.

Arra a kérdésre, hogy vajon hány kiiktatható műtárgyat terveztek még bele a metróba, az alpolgármester azt felelte: érdemes elgondolkodni azon, hogyan csökkenthetők még a költségek.

A metróépítés kapcsán egyébként Újbuda az egyetlen kerület, amely területhasználati díjat kér. Az alpolgármester szerint azonban csak néhány 10 millió forintról van szó, amely így a beruházást nem veszélyezteti, a kerület viszont ebből a pénzből fogja helyreállítani az építők által használt területeket, például a Bikás parkot.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×