eur:
400.11
usd:
361.98
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Horn: "Attól nem félek, hogy nem jutnánk be a parlamentbe"

Az SZDSZ elismeri, hogy nem szántak elég időt az egészségügy és az oktatás reformjának elmagyarázására, ugyanakkor a liberális párt ügyvivője szerint nem késlekedhettek a változások elindításával. Horn Gábor ebből a szempontból sikeresnek értékeli a 2007-es évet, elmondta azonban azt is: a népszavazási vita ártott az országnak.

Horn Gábor az InfoRádióban azt mondta: a reformok szükségességében egyetértés van. Az egészségügyi átalakítással általában az orvosszakma is egyetért, a vita mindig a konkrétumokról folyik - fejtette ki az ügyvivő, aki szerint az mindenképpen felróható a kormánynak, hogy nem beszélt elég érthetően az átalakításokról, szerinte azonban a politikusokat sürgeti az idő.

Sürgetett az idő

Mint mondta, az emberek több mint 80 százaléka szerint a legnagyobb baj ma az egészségüggyel van, ezért szerinte a reformmal nem lehetett várni.

Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása mellett a politikai élet másik fontos témája a népszavazás volt. A politikus szerint a népszavazásokkal kapcsolatos belpolitikai vita ártott az ország ügyének, és ebben nemcsak a Fidesz, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is hibás.

Horn Gábor úgy fogalmazott: a népszavazás nem arra való, mint amire mindkét oldal használni akarta, illetve akarja. Szerinte az egyik legdemokratikusabb intézményünk nem alkalmas arra, hogy bizonyos kérdésekben a politika eltolja magától a felelősséget. A politikus sajnálná, ha az idei év után lejáratódna ez az intézmény.

A szélsőségek ellen tettekkel kell fellépni

Az SZDSZ szerint 2008-ban már nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is fel kell lépni az egyre erősebb szélsőséges eszmékkel szemben.A liberális párt ügyvivője azt mondta: a cigányellenes és antiszemita nézetek terjedése nem csupán Magyarországon, hanem egész Európában tetten érhető. De míg a hasonló politikai berendezkedésű Csehországban a politika képes volt egyszerre felemelni a szavát és kivonulni, amikor a prágai zsidónegyedben akartak antiszemita felvonulást tartani, addig szerinte Magyarországon nincs egységes fellépés.

Rámutatott arra: a 2006-os őszi zavargásoknak nem volt idén folytatása, ez pedig azt mutatja, hogy a szélsőségeknek nincs valódi társadalmi bázisuk, a Magyar Gárda ellen azonban nem elég minél hangosabban szólni, egységes fellépésre lenne szükség.

Az SZDSZ bízik a támogatóiban

Bár a párt a közvélemény-kutatások szerint jelenleg igen messze van a parlamenti küszöbtől, Horn Gábor szerint ez a 2010-es országgyűlési, valamint a 2009-es európai parlamenti választásokig még sokat változhat.

Úgy véli: ha az emberek már érzékelik az egészségügy átalakításának pozitív hatásait, és egy átfogó adóváltoztatást is sikerül megvalósítani, akkor a párt megerősödve vészelheti át a mostani időszakot.

A politikus azt mondta: attól nem fél, hogy pártja nem jutna be a parlamentbe, sőt, szerinte éppúgy megkerülhetetlen politikai erő lesz 2010-ben, mint a korábbi választásokkor volt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×