Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan előzhetjük meg a különböző betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?
Egy átlagos háztartásban - az éttermekkel ellentétben - általában nem tudják a különböző élelmiszerfajtákat külön hűtőben tárolni. Mégsem célszerű közvetlenül egymás mellé tenni a süteményt és például a sült kolbászt.
Mindent csomagoljunk be
A legjobb, ha minden ételt becsomagolva teszünk a hűtőszekrénybe - közölte Dömölki Lívia. De ha valakinek van erkélye, akkor a mostani, 0 fok alatti hidegben a szabadban is tárolhatjuk az élelmiszert.
Ha még sincs más lehetőség, és csak a hűtőszekrényt használhatjuk az élelmiszerek tárolására, akkor érdemes a húsokat felülre tenni, a jégszekrény ugyanis itt a leghidegebb. A zöldségeket azonban nem kell olyan hidegen tartani, így azokat helyezzük alulra.
És mit tehetünk a karácsony után ránk maradt rengeteg élelmiszerrel? Ezek néhány napig még tárolhatók, leleményes háziasszonyok pedig újdonságokat is készíthetnek belőle. A megmaradt pörköltből például húsos palacsintát, a sült húsból pedig majonézes salátát.
A sütemények is eltarthatók még egy ideig, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne száradjanak.
Hanganyag: Herczeg Zsolt