eur:
400.11
usd:
361.98
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Gyurcsány, a "mazochista élvezet" és a kormányzásra készülő Fidesz

Morális válság, a kormány és az állampolgárok között egyre növekvő szakadék és a kormányzásra felkészült Fidesz, illetve új utakon járó, az elittel sikeresen kommunikáló miniszterelnök és a nevetségessé tett népszavazás. Így látták az InfoRádió által megkérdezett politológusok 2007-et.

Lánczi András politológus szerint az idei év 2006 őszén, az őszödi beszéd kirobbanásával kezdődött. Az elemző az InfoRádiónak adott évértékelő interjúban azt mondta, a kormányzati ciklus tétje az, hogy a kormány bizonyítsa: valóban reformok zajlanak az országban.

A pártoknak kiutat kell találniuk a morális válságból, amely az alacsony támogatottságukban is tükröződik - tette hozzá Lánczi András, aki szerint az elmúlt év azért volt nagyon fontos, mert a magyar demokráciának eddig nem tapasztalt vonásait tapasztalhattuk meg.

"Rájöttünk arra, hogy a demokrácia nem oldja meg automatikusan a gazdasági kérdéseket. Elég sokan különbséget tesznek már aközött is, hogy a demokrácia nem jelent automatikusan jólétet" - mondta Lánczi András.

Nőtt a szakadék

Az állam és az állampolgár közötti szakadék nem csökkent, hanem nőtt. Kérdés, hogy megkérdőjeleződött-e az egész rendszerváltás legitimitása - tette fel a kérdést a politológus, amire nemleges választ adott.

Magyarországon a kormányoldalnak azt kell bebizonyítania, hogy valóban reform zajlik. "Azért gyenge a kormányzati kommunikáció, mert nincs kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy ezek jó reformok. A koalíciós partnerek között nagyon nagy feszültségek vannak, amiből nem következhet más, mint hogy ugyanazt a dolgot ugyanannak a kormánynak a más pártállású tagjai másként értékelik. Ezek is zűrzavarhoz vezetnek" - jelentette ki a politológus.

Lánczi András úgy látja: a Fidesz idén bemutatott programja és egyéb jelek is arra utalnak, hogy a párt "felkészült a kormányzás esetleges átvételére".Ágh Attila politológus az InfoRádiónak adott évértékelő interjúban azt mondta: a kormányfőnek két éve van arra, hogy rendezze az MSZP-n belüli feszültségeket és bemutassa a társadalomnak a változtatások pozitív hatásait.

Ágh Attila emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc szakított a rendszerváltás utáni kormányok gyakorlatával, mely szerint a mindenkori kabinet az első két évben próbálta kerülni a konfliktusokat, ám az elhanyagolt problémák a ciklus második felében rendre visszatértek és végül bukáshoz vezettek.

A gyurcsányi modell

"Gyurcsány Ferenc egy ellenkező modellt választott. Szinte mazochista élvezettel meghívta az összes reformot, problémát és le akarja dolgozni őket az első két évben. Tehát megfordítja a sorrendet és a második két évben már ezt az átalakítást próbálja meg konszolidálni., Abban reménykedik, hogy a második két évben ebből pozitív fejlemény lesz" - mondta Ágh Attila.

A politológus szerint a kormány 2007-ben nagyon sikeresen kommunikált az elittel, ugyanez viszont nem sikerült az állampolgárokkal, vagy az érintettekkel (egyetemistákkal, orvosokkal), akikkel már nem sikerült ilyen jól szót érteni, "elég nagy volt a szétbeszélés, melyben az SZDSZ járt élen" - vélte Ágh Attila.

Az elemző szerint a 2007-es év legnagyobb kudarca, hogy a politikusok nevetségessé tették a népszavazás demokratikus alapintézményét, de sokat veszítette tekintélyéből az Alkotmánybíróság és a sztrájkjog intézménye is. "Ebben a folyamatban főleg az ellenzék járt élen, így a népszavazás átfordult bohózattá" - hangsúlyozta a politológus.

Hanganyag: Herczeg Zsolt és Hegedûs Zsuzsa

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×