eur:
400.11
usd:
361.98
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

"A kormány idén is beletaposott a gázpedálba"

A kormányszóvivő szerint nem csökkenek jövőre a reáljövedelmek, de továbbra is folytatódik a szigorú költségvetési gazdálkodás. Daróczi Dávid hozzátette: januártól emelkednek a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások, valamint a családi pótlék is.

Mérséklődnek jövőre a bérek adóterhei, nem változik sem a munkavállalói, sem a munkáltatói járulék mértéke - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid hozzátette: jövőre folytatódik a szigorú, feszes költségvetési gazdálkodás. A változásokról szólva a kormányszóvivő azt mondta, nő a munkáltató által adómentesen adható juttatások mértéke, így az étkezési utalványok értékének felső határa, valamint az iskolakezdési támogatás is.

Jövőre már megszorítások nélkül

Daróczi Dávid hozzátette: 5 százalékkal emelkedik a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátás összege. Nő a családi pótlék, gyermekenként havi 500-600 forinttal.

"A jövő évi büdzsé továbbra is az egyensúly, a stabilitás és a kiszámíthatóság szempontjait tartja szem előtt, de már megszorítások nélkül. Jövőre is növekedni fog bizonyos szociális juttattatások összege. A kormány ugyanis idén is a társadalmi igazságosságot tartotta szem előtt, amikor elkészítette a jövő évi költségvetés tervezetét" - jelentette ki a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid arról is beszélt, hogy a kormány mintegy 70 százalékban teljesítette programját, emellett számos olyan javaslatot is benyújtott, ami nem szerepelt jogalkotási vállalásában, mint például a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény. A parlamentben elfogadott 185 javaslatból 160-at a kabinet terjesztett elő.

A miniszterelnök és a gázpedál

Gyurcsány Ferenc 29 alkalommal szólalt fel a Parlamentben, napirend előtt tizenkétszer. A miniszterelnök 72 településen járt, belföldi utazásai során több mint 16 ezer kilométert tett meg - mondta a kormányszóvivő.

"A kormány idén is beletaposott a gázpedálba, a 2007-es év összesített adataiból világosan látszik, hogy Gyurcsány Ferenc önmaga és a kormány számára is rendkívüli tempót diktál. A kormány idén összesen 56 ülést tartott, ami meghaladja az átlagot" - emlékeztetett Daróczi Dávid.

Gyurcsány Ferenc külföldön negyvenegy napot töltött, összesen huszonöt országban járt. Volt, ahol többször is, például Nagy Britanniában kétszer, Németországban és Portugáliában háromszor.

A miniszterelnök két alkalommal vett részt a Visegrádi Négyek találkozóján és háromszor az Európai Tanács ülésén - mondta a kormányszóvivő az évzáró sajtótjékoztatón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×