eur:
399.24
usd:
360.48
bux:
73696.46
2024. október 2. szerda Petra

Orbán szerint előrehozott választásokra van szükség - a nap legfontosabb hírei

Kikerülhetetlennek tartja a szolidaritás és az igazságosság érvényesülését a társadalmi ellátórendszerek átalakításában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Erdő Péter bíboros, prímás erről az InfoRádiónak adott évzáró interjúban beszélt. Az esztergom-budapesti érsek sikeresnek nevezte a budapesti Városmisszió rendezvénysorozatát, míg a schengeni határnyitást a történelmi normalitáshoz való visszatérésként értékelte.

A Fidesz elnöke továbbra is úgy véli, hogy előrehozott választásokra van szükség Magyarországon. Orbán Viktor a Magyar Nemzet karácsonyi számában közölt interjúban hangsúlyozta: mindenkor tiszteletben tartják az alkotmányos rendet, de készek arra, hogy érdekei védelmében ellenállásra és önszerveződésre bátorítsák a társadalmat. A politikus ismét a munkát sújtó terhek mérséklését, az állami kiadások csökkentését, valamint a korrupció és a bürokrácia visszaszorítását szorgalmazta. Orbán Viktor szerint pártjának arra kell törekednie, hogy a magyar közvélemény tartósan megvonja bizalmát a szocialista párttól.

A nyugdíjasokat is ellenőrzi az APEH

Januártól a nyugdíjasok jövedelmét is ellenőrzi az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos módosítása kötelezi az adóhatóságot, hogy értesítést küldjön a nyugdíjfolyósítónak a nyugellátásban részesülők minimálbért meghaladó éves jövedelméről. A szabályozás szerint az adóhatóság összesíti a nyugdíjas státusszal rendelkező magánszemélyek nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelmi adatait, és amennyiben ez az összeg meghaladja az év első napján érvényes minimálbér tizenkétszeresét, értesíti a nyugdíjfolyósító szervet.

Balesetek országszerte

Negyvenen sérültek meg 24 óra alatt közúti balesetekben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor az InfoRádióban elmondta: a tűzoltókat száz esetben riasztották műszaki mentéshez főként Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese arról tájékoztatott, hogy következő napokban sem javulnak az útviszonyok. Tóth Tamás elmondta: folytatódik a fagyos, hideg időjárás, a déli és nyugati országrészben pedig jelentős havazás is lehet.

Csökken a kamionsor

Már csökken a több kilométeres kamionsor Záhonynál; hétfő délben mintegy 400 jármű vesztegelt a magyar-ukrán határhoz vezető úton - közölte a határőrség szóvivője. Orodán Sándor elmondta: felgyorsították az ellenőrzést az ukrán oldalon, így óránként 23-25 kamion lépi át a határt. Úgy vélte: rövidesen rendeződik a forgalom Záhonynál, ahol vasárnap több kilométeren torlódtak fel a teherjárművek, amelyek a schengeni határnyitás óta ellenőrzés nélkül, csaknem egyszerre érkeznek Ausztria, Szlovákia és Szlovénia irányából.

A határőrség szóvivője beszámolt arról is, hogy határsértőket állítottak elő Mórahalom és Ásotthalom térségében. Orodán Sándor az InfoRádióban elmondta: 10 koszovói albán menekült próbált bejutni az országba 2 szerb embercsempész segítségével. Mint mondta: a szerbek agresszíven viselkedtek és nem tettek eleget a hatósági felszólításoknak, ezért figyelmeztető lövést kellett leadni.Lassan oszlik a köd

Nagy-Britanniában továbbra is komoly fennakadásokat okoz a sűrű köd. A London környéki repülőtereken hétfő délig 29 járatot kellett törölni, köztük egy budapesti gép indulását. Utasok tízezrei töltötték a vasárnap éjszakát a várótermekben, miután több mint száz járatot töröltek a karácsonyi csúcsforgalomban. Volt olyan légikikötő, amely a rossz látási viszonyok miatt egyáltalán nem indított és fogadott gépeket.

Szigorúan ellenőrzött választások

Nem felelt meg a demokratikus normáknak az Üzbegisztánban tartott vasárnapi elnökválasztás - közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. A megállapítások szerint a voksolás szigorúan ellenőrzött politikai környezetben zajlott, így nem hagyott teret a valódi ellenzéknek. Az üzbég hatóságok még a szavazóhelyiségek kijáratánál készülő exit-poll felméréseket is megtiltották. Megfigyelők szerint a 18 éve hatalmon lévő Iszlam Karimov jelenlegi államfő a biztos befutó.

Nincs meg az abszolút többség

Thaiföldön Thakszin Sinavatra megbuktatott kormányfő szövetségesei nyerték a parlamenti választásokat - jelentette be az ország választási bizottsága. A Népi Erő Párt 232 mandátumot szerzett a 480 fős parlamentben. Az ország legrégebbi politikai ereje, a Demokrata Párt 165 képviselői helyhez jutott. A Népi Erő Párt vezetője már vasárnap bejelentette győzelmét, és közölte: koalíciós kormányt fog alakítani.

Zimankó

Az Egyesült Államokban már 11 halálos áldozatot követelt az ország középső részén tomboló hóvihar. A dermesztő hidegben házak ezrei maradtak áram nélkül, a sűrű hóesés és a heves szél miatt pedig kockázatos az autópályák használata. Az ítéletidő a Nagy-tavak vidéke felé közeledik, ezért a hatóságok a vihar veszélyeire figyelmeztették a lakosságot Minnesota, Wisconsin és Michigan államokban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×