eur:
397.87
usd:
359.38
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Sáros a főváros: az útfelújításoknál valótlan adatokkal dolgoztak

Befejeződött az összes vizsgálat a 2006-os budapesti útfelújításokkal kapcsolatban: több esetben kiderült, hogy a főváros nem mindig a támogatási szerződés szerint használta fel az állami forintokat. A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrzőbizottságának fideszes elnöke szerint majdnem 600 millió forintot vissza kell fizetnie a fővárosnak. A politikus kezdeményezi a politikai és büntetőjogi felelősség vizsgálatát.

Elkészült mindhárom, a fővárosi útfelújításokkal kapcsolatos vizsgálat: az igazságügyi szakértő jelentés, amelyből kiderül, pontosan mely útszakaszokat újította fel a Fővárosi Önkormányzat, a belső ellenőri vizsgálat, amely a pályáztatási rendszert és az elszámolást vizsgálata, valamint a Műegyetem kutatása - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke.

György István közölte: a részletes elemzés még folyik, az azonban már látszik, hogy megalapozott volt a gyanú, amely szerint az útfelújítások során "becsült", a jog nyelvén szólva valótlan adatokkal dolgoztak.

A politikus hozzátette: a főváros az állami támogatásra benyújtott pályázatokban hosszabb útszakaszokat jelölt meg, mint amekkorákat végül felújítottak, emellett olyan műszaki paraméterek alapján számoltak el támogatásokat, amire a pályázati kiírás és a támogatási szerződés nem adott lehetőséget.

Vissza kell fizetni?

A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának fideszes elnöke szerint nem hozhat más döntést a monitoring bizottság: a Fővárosi Önkormányzatnak vissza kell fizetnie azokat az összegeket, amelyeket nem a pályázati kiírásnak megfelelően használtak fel.

A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács ellenőrző szervezete, a Pro Régió Ügynökség vizsgálata korábban 580 millió forintos visszafizetési kötelezettséget állapított meg, később pedig a Fővárosi Önkormányzat belső ellenőri vizsgálata is hasonló nagyságrendű összeget mutatott ki - közöte György István.

November végén távozott posztjáról Csordás Mihály, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztályának vezetője, aki többek között a 2006-os útfelújításokért is felelt.

A fideszes politikus úgy véli: Csordás Mihály lemondása és a visszafizetési kötelezettség feltárása között biztosan van összefüggés.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×