eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Kötelező lesz a kórházakban a széf

Idén januártól októberig a kórházakból ellopott 10 ezer forintot meghaladó személyes tárgyak értéke a rendőrségi feljelentések alapján meghaladja a 100 millió forintot. Az egészségügyi minisztérium éppen ezért jövőre kötelezővé teszi a kórházakban a széfek használatát.

A bűncselekmények visszaszorítására az egészségügyi tárca február közepétől kötelezővé teszi a kórházakban az ágyak melletti biztonsági széf használatát.

Horváth Ágnes miniszter azt javasolta, hogy az intézmények a vizitdíjból és kórházi napi díjból fizessék ki a berendezéseket, de ebben az évben még ad a tárca 600 millió forintot a berendezések beszerzésére.

Az egészségügyi tárca szerint több kórház korlátozza a beteglátogatást, mert egyre elterjedtebbé vált a lopás az intézményekben.

A minisztérium adatai szerint főként a mobiltelefon, a karóra és a készpénz tűnik el elsőként a betegek szekrényeiből.

Horváth Ágnes, ezért azt javasolta, hogy minden kórházi ágy mellett legyen egy elektronikusan zárható széf, ahová be lehet tenni az értéktárgyakat. A politikus a sajtó előtt mutatta be a széf használatának egyszerűségét.

Az egészségügyi miniszter beszélt arról, hogy a beszerzéseket a kórházaknak kell megoldaniuk. "Az intézmények a vizitdíjból és kórházi napi díjból fizetik ki a berendezéseket. A széfek használata február közepétől lesz kötelező a kórházakban" - jelentette ki Horváth Ágnes.

Könnyítés, hogy a tárca kifizeti a széfek árát, a vizitdíjból és a kórházi napi díjból származó 600 millió forintos megtakarítást átutalja december végéig az intézményeknek.

Fidesz: az egészségügyi minisztérium struccpolitikát folytat

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a bejelentésre reagálva kijelentette: az egészségügyi kormányzat struccpolitikát folytat, úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, holott soha nem tapasztalt válságba sodorta az egészségügyet.

A minisztérium megpróbál pozitívnak tűnő híreket bedobni a köztudatba, például 50 millióért a kórházi étkeztetésről jelentet meg hirdetéseket, vagy a kórházi széfekről beszél, mintha ez lenne az egészségügy legnagyobb problémája - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Néhány széfről szóló bejelentéssel azonban nem lehet ellensúlyozni, hogy a kormány gyakorlatilag teljes mértékben teret engedett az üzleti érdekek érvényesülésének az egészségügyben - tette hozzá a Fidesz szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×