eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Hatékonyabb lehetne a gyógyítás a májrákcentrumokban

A Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet karöltve szorgalmazza, hogy a májdaganatos betegeket külön májrákcentrumokban kezeljék. Telekes András, az intézet főorvosa az InfoRádiónak elmondta: a májrákos betegek áttétjeinek kezelésére több figyelmet kell fordítani, mert a legtöbb daganatos beteg Magyarországon nem az alapbetegségébe, hanem annak áttétjébe hal bele.

Az elmúlt években 1.200-1.400 ember betegedett meg primer májrákban. A betegség a férfiaknál 10-15 százalékkal gyarkabban alakul ki, mint a nőknél - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Több embernél alakul ki májcirrózis azokban a magyarországi régiókban, ahol az alkoholizmus, illetve a hepatitis-fertőzés gyakrabban fordul elő, a primer májdaganat pedig 80 százalékban e betegség nyomán jön létre - közölte Telekes András.

A szakértő hozzátette: a férfiak többet isznak, ez részben magyarázat lehet arra, hogy miért náluk alakul ki gyakrabban májdaganat. Egyes országokban akár hétszer annyi férfi betegszik meg, mint nő.

A máj nem csak primer forrása lehet a ráknak, sok daganat is képezhet itt áttétet - magyarázta az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Az utóbbi időben előtérbe került a májáttétes betegek korszerű ellátása: ma már egy részük operálható - mondta Telekes András.

A szakértő úgy véli, célszerű lenne, ha a májrákos betegeket külön centrumokban látnák el, a kór kezeléséhez használt speciális módszereket ugyanis nem tudják minden onkológiai osztályon alkalmazni - fűzte hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×