eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Köztisztviselői jutalom: nem a teljesítmény, hanem a pénzkeret dönt?

Az InfoRádió értesülései szerint nem a valós teljesítményük alapján értékeltek köztisztviselőket egyes minisztériumok. Az értékelést végzők állítólag meg voltak elégedve a munkatársak teljesítményével, mégis rosszabb kategóriába sorolták őket, mivel nincs pénz a magasabb kategóriához mért jutalomra.

Az idén debütáló köztisztviselői teljesítményértékelési rendszer máris csődöt mondhat. Az InfoRádiónak név nélkül nyilatkozó, különböző minisztériumokban dolgozó köztisztviselők szerint ugyanis - bár a főnökük kifogástalannak minősítették a munkájukat - az értékelésnél mégis alacsony minősítést kaptak, állítólag azért, mert az adott tárcának nincs pénze arra, hogy a magasabb kategóriáért járó jutalmat kifizesse.

Nyár óta már a főosztályvezetői szintnél alacsonyabb beosztásban dolgozókat is értékelik a munkaadók, ez alapján négy kategóriába sorolják a minisztériumi dolgozókat: kiemelkedő, elvárt szint feletti, elvárt szintű és elvárt szint alattiba.

A Kormányzati Személyügyi Államtitkárság információi szerint a legfelső kategóriába a dolgozók 10 százaléka, a másodikba a 20-30%-a, a harmadik kategóriába az 50%-a, a legalsó kategóriába pedig a köztisztviselők 10 százaléka kerülhet.

"A kormányzati teljesítmény értékelő rendszer lényege, hogy szoros kapcsolatot teremt az értékeltek által végzett munka minősége és mennyisége, illetve a kifizetett jutalmak között" - olvasható a magyarorszag.hu internetes oldalon.

Az InfoRádió értesülései szerint viszont több minisztériumban nem a munka minősége és mennyisége, hanem a tárca rendelkezésére álló jutalomkeret alapján sorolták be a dolgozókat a kategóriákba, melyek közül az első három kategóriában - teljesítménytől függően - félhavitól héthavi fizetésig terjedő összegű prémium jár, a negyedik kategóriában viszont nincs jutalom, igaz, szankció sincs.

A teljesítményértékelési rendszer lényege, hogy a munkáltató a jó munkát elismerve, nagyobb teljesítményre sarkallja a köztisztviselőt. Kérdés viszont, hogy hogyan sarkallná a munkáltató jobb munkára a munkavállalót, ha rendszeres túlórázás és munkakörön kívüli feladatok folyamatos ellátása ellenére is csak az "elvárt szintű" kategóriába sorolja.

Kérdés az is, hogy a kiemelkedő kategóriába tartozó 10 százaléknak mekkora hányadát teszik ki a minisztériumi felsővezetők. Egyebek mellett ezt is szerettük volna megtudni Szetey Gábortól, a kormányzati személyügyekért felelős államtitkártól, aki hétfő késő délutánra ígért tájékoztatást.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×