eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Idén nem kapnak jutalmat a kormánytagok - a nap hírei

Brüsszelben megállapodtak a jövő évi költségvetésről az illetékes uniós intézmények képviselői. A közintézményeknél is mérsékli a kormány a jövőre várható áremelkedés hatásait. 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki Budapesten a fővárosi ellenzék. A nap hírei 2007. november 24-án, szombaton.

Megállapodtak a 2008-os uniós költségvetésről

Brüsszelben megállapodtak a jövő évi költségvetésről az illetékes uniós intézmények képviselői. A közösség kiadásai jövőre 120,3 milliárd eurót tesznek ki.

A legfőbb vitát a Galileo műholdas navigációs rendszer finanszírozása váltotta ki, de végül az Európai Parlament elvárásának megfelelően különböző átcsoportosításokkal és a tartalékalapból 2013-ig megteremtik rá a szükséges 2,7 milliárd eurós többletforrást.

A brüsszeli magyar állandó uniós képviselet közleménye szerint a kompromisszumos csomag minden tekintetben megfelel Magyarország érdekeinek.

Idén nincs jutalom

A kormányszóvivő szerint nem maradnak áram nélkül a közintézmények csak azért, mert nem tudják kifizetni a villanyszámlát.
Daróczi Dávid azután beszélt erről, hogy a Népszabadság szombati cikkében azt írta: jövőre átlagosan 10-15 százalékkal többet kell fizetnük a közintézményeknek az energiáért.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány - a lakossági fogyasztók mellett - a közintézményeknél is mérsékli a jövőre várható áremelkedés hatásait.

Daróczi Dávid szólt arról is, hogy a miniszterelnök döntése értelmében az idén nem kapnak jutalmat a kormány tagjai. Hozzátette: ettől függetlenül Gyurcsány Ferenc szerint a kormány több tagja is kiemelkedő munkát végzett a reformok előkészítésében.

Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője továbbra is úgy véli: a gazdasági növekedés leállításáért, a reálbérek és a nyugdíjak csökkentéséért nem jutalom, hanem büntetés jár.

Szilvásy továbbra is Laborczot jelölné

A Fidesz és a KDNP arra kérte a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert, hogy Laborc Sándor helyett új személyt jelöljön a Nemzetbiztonsági Hivatal élére.

Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tegnap nem támogatta a jelölt kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójává.

A Fidesz korábban többször is kockázatosnak nevezte Laborc Sándor kinevezését, mert a jelölt az egykori Szovjetunióban, az orosz állambiztonsági egyetemen végezte tanulmányait.

Szilvásy György megerősítette, hogy ha meglesz Laborc Sándor átvilágítása, továbbra is az ő kinevezését terjeszti fel a miniszterelnöknek.
Tarlós ismertette a Fidesz-KDNP Budapest-koncepcióját

Bemutatta a fővárosi ellenzék Budapest-koncepcióját a Fidesz-KDNP frakciószövetségének elnöke. Tarlós István elmondta: a részletes városfejlesztési és városüzemeltetési programot várhatóan 2009 végén ismertetik.

A tervezet alapján az ellenzék 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki, stabilizálná a gazdaságot, hatékony városi rendőrséget hozna létre tehermentesítené a belvárost és növelné a zöldfelületek nagyságát.

A lengyel alsóház támogatta Tusk kormányát

Lengyelországban bizalmat kapott az alsóházban Donald Tusk jobb-közép kormánya. A szejm képviselői hosszú vita után 238-204 arányban szavaztak az új kabinet mellett.

A kormányfő programbeszédében határozott liberális politikát ígért, amelynek eredményeként bevezetik az eurót, és megkezdik az ország elmaradott infrastruktúrájának fejlesztését.

Meciar pártja nem lép ki a Fico-kormányból

Szlovákiában nem lép ki a kormánykoalícióból a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - közölte a párt egyik magas rangú illetékese azután, hogy Robert Fico miniszterelnök menesztette az agrárminisztert egy földeladási botrány miatt.

A koalíció vezető politikusának felmentését Ivan Gasparovic államfő is jóváhagyta.

Munkáspárti siker Ausztráliában

Ausztráliában a részleges hivatalos eredmények alapján az ellenzéki Munkáspárt nyerte a parlamenti választásokat.

A szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Kevin Rudd vezette Munkáspárt csaknem 54, a John Howard kormányfő irányította konzervatív koalíció 46 százalékot szerzett. A miniszterelnök elismerte vereségét.

Hivatalos: Musarraf újabb öt évig maradhat elnök

A pakisztáni választási bizottság ratifikálta Pervez Musarraf elnökké választását újabb 5 évre. Az elnököt a pakisztáni parlament választotta meg októberben újabb mandátumára, de az ország legfelsőbb bírósága nem fogadta el az eredményt.

November 3-án Pervez Musarraf rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és eltávolította azokat a bírákat, akik ellenezték a jelöltségét.

Pénteken az új összetételű legfelsőbb bíróság megerősítette az elnök jogát a jelöltséghez és utasította a választási bizottságot, hogy hitelesítse a szavazás eredményét.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×