eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Jövőre több magyar katona lesz Afganisztánban - a nap hírei

Bocsánatkérésre és kártérítésre szólítja fel a magyarokat minden szlovák nevében egy memorandum. Egyeztetést kezdeményezett egy új egyház-finanszírozási rendszer kialakításáról az SZDSZ. Több pénzt fordítana szociális kiadásokra a jövő évi költségvetésben a KDNP. A nap hírei 2007. október 28-án, vasárnap.

Memorandum az évfordulón

Bocsánatkérésre és kártérítésre szólítja fel a magyarokat minden szlovák nevében egy memorandum, amelyet a csernovai csendőrsortűz századik évfordulóján tartott ünnepségen fogadtak el.

Az állásfoglalás szerint ha ez megtörténik, Szlovákia kész a múlt lezárására és az új, békés baráti kapcsolatok megnyitására.

A nyilatkozatnak nincs név szerinti aláírója, semmilyen intézményt sem jelöl meg, elemzők szerint szlovák nacionalista erők állhatnak mögötte.

A csernovai megemlékezés fővédnöke Ivan Gasparovic államfő volt és az eseményen Robert Fico miniszterelnök is beszédet mondott.

1907-ben az akkor Magyarországhoz tartozó Csernován a csendőrök agyonlőttek 15 embert, akik azt követelték, hogy az új templomot a falu szülötte, Andrej Hlinka szentelje fel. A magyarellenes tevékenységéről is ismert papot a szlovák történetírás nemzetegyesítő szerepéért ismeri el.

EP-kampány Romániában

Románia magyarok lakta városaiban több fórumot is rendeztek az európai parlamenti választási kampány keretében. Avasújvárosban a Tőkés László református püspököt támogató szervezetek rendezvényén a Fidesz elnöke is részt vett.

Orbán Viktor azt mondta: az Erdélyben élő magyar közösségeknek elsősorban autonómiát kell Brüsszelben kiharcolniuk, hogy kezükbe vehessék saját sorsukat. Azt kérte az erdélyiektől: olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki képviselni tudja ezt az ügyet.

Közben Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Resicabányán arról beszélt, hogy pártja valamennyi romániai kisebbség érdekeit képviselni szeretné az Európai Unióban.

Több magyar katona lesz Afganisztánban

Magyarország nemcsak a katonai jelenlétet növelné Afganisztánban, de civileket is bevonna az ottani feladatokba. Erről a honvédelmi miniszter beszélt, miután Puli-Humriban a közép-ázsiai országban dolgozó nem kormányzati szervezetek képviselőivel tárgyalt.

Szekeres Imre korábban beszámolt arról is, hogy a jövő évtől a jelenleginél ötven százalékkal több magyar katona teljesít majd szolgálatot Afganisztánban.

Elmondta: jövőre 290-300 magyar katona lesz egyidőben az ázsiai országban, ők látják majd el a kabuli repülőtér irányítását, emellett különleges katonai műveletekben is részt vesznek és lesz egy magyar vezetésű összekötő-tanácsadó csoport is.

Az SZDSZ az államtól független egyház-finanszírozási rendszert akar
 
Egyeztetésre hívta az egyházak és civil szervezetek vezetőit egy új egyház-finanszírozási rendszer kialakításával összefüggésben a Szabad Demokraták Szövetsége. Gusztos Péter, a párt emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi kabinetjének vezetője közölte: a jövő évi költségvetés és adótörvény tárgyalásakor kívánják benyújtani az erről szóló javaslatukat.

A politikus hangsúlyozta: az SZDSZ egy, az államtól független, hatékony és igazságos civil finanszírozási illetve egyház-finanszírozási rendszer létrehozását szorgalmazza.

A KDNP a szociális kiadásokról

Módosító javaslatokat nyújt be a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz a Kereszténydemokrata Néppárt.

Soltész Miklós, az ellenzéki párt szociálpolitikusa elmondta: azt szeretnék, ha a szociális kiadások legalább a 2005-ös szinten maradnának, ehhez pedig mintegy 15-20 milliárd forint többletre lenne szükség. Jó van az otthon szülő nő

Gyermekével együtt jól van az a nő, akit szombaton hajnalban otthonszülés közbeni komplikáció miatt életveszélyes állapotban vittek kórházba Budapesten - közölte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletese.

Az orvos megerősítette, hogy a kórház valószínűleg hivatalból feljelentést tesz a szülést levezető orvos vagy bába ellen, amiért még a mentők kiérkezése előtt elment a helyszínről.

A gyermek apja és a szülésnél segédkező két bába azt állította, hogy az anya és gyermeke nem voltak életveszélyes állapotban, és a személyzet a mentők megérkezéséig a helyszínen maradt.

Elismerés a volt államfőnek

Mádl Ferenc volt magyar köztársasági elnök vehette át az eisenachi Wartburg Alapítvány idei díját az európai egyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért. A kitüntetést 1992 óta ítéli oda a tekintélyes német alapítvány a nemzetközi, illetve a hazai politikai és kulturális élet olyan vezető személyiségeinek, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak az európai országok közötti bizalom elmélyítéséhez és ezen keresztül az európai egység előmozdításához. A díjat, amely 5 ezer euróval is jár, Wartburg várában adták át Mádl Ferencnek.

Törökország megoldaná az észak-iraki konfiktust

Nem zárta ki egy észak-iraki katonai akció lehetőségét a török külügyminiszter. Ali Babacan azután beszélt erről, hogy Teheránban találkozott Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel. A török politikus azt mondta: a konfliktust tárgyalással és katonai erővel is meg lehet oldani.

A teheráni diplomácia vezetője támogatásáról biztosította török kollégáját a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei elleni küzdelemben.

Életbe lép az izraeli szankció

Izrael elkezdte a Gázai övezet üzemanyag-ellátásának csökkentését. A térségbe érkező üzemanyag 25-30 százalékkal kevesebb a megszokott mennyiségnél. Az izraeli kormány szombaton döntött arról, hogy bevezeti ezt a szankciót a Gázai övezet ellen.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Az elmúlt évtizedben megtorpant a fejlődő országok felzárkózása a gazdagabb nemzetekhez képest. Az Economist magazin elemzése szerint a szegényebb országok jóléti mutatói lassabban javulnak, mint ahogy a fejlett gazdaságok gyarapodnak. Ez a trend ellentétes az 1990-es évek közepétől kezdődő húszéves időszakkal, amikor a globális szegénység csökkenő tendenciát mutatott - közölte az Infostart.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×