eur:
396.17
usd:
354.43
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Répássy: gyerek- és sorozatgyilkosokat engedne ki a kormány

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a kormány "olyan bűnelkövetőket fog rászabadítani újra a társadalomra, akik kezéhez számtalan ember vére tapad".

"Elképesztő cinizmus, hogy miközben a kormány minden létező jogi és politikai fegyverét beveti egy olyan törvényesen bejegyzett egyesülettel szemben, amely ez idáig semmilyen jogsértést nem követett el, aközben jelentős mértékben enyhítené a legkegyetlenebb gonosztevőkre kiszabott-kiszabható büntetést" - írta közleményében Répássy Róbert.

A fideszes politikus szerint a kormány olyan bűnelkövetőket fog rászabadítani újra a társadalomra, akik kezéhez számtalan ember vére tapad.

"A Gyurcsány-kormány emberi jogokra hivatkozik, de ezek szerint megfeledkezik a megölt ártatlanok és a tisztességes állampolgárok emberi jogairól, akik féltik családjukat, gyermekeiket" - olvasható a közleményben.

"A kormány tervezett intézkedése következtében ismét köztünk lehetne például az a férfi, aki a budapesti Oktogonnál minden ok nélkül lelőtt négy embert, vagy a balástyai rém, aki öt nőt ölt meg és ásott el, vagy az a férfi is, aki kalapáccsal verte agyon feleségét és két gyermekét" - írta Répássy Róbert.

"A büntetőpolitikának a legnagyobb hibája, ha következetlen: hol megengedőbb, hol pedig szigorúbb. Egyszer és mindenkorra el kellene dönteni, hogy Magyarországon a legsúlyosabb büntetés az életfogytiglani" - mondta a politikus az InfoRádiónak.

Hozzátette: a Fidesz a leghatározottabban tiltakozik a kormány felelőtlen és ostoba ötlete ellen, ami csupán azt bizonyítja, hogy a magyar emberek élete, biztonsága a legkevésbé sem érdekli Gyurcsány Ferencet és kormányát.Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem tervezi a büntető politika enyhítését - közölte a tárca.

"A napvilágot látott sajtóhírekkel ellentétben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem tervezi annak a szabálynak a megszüntetését, miszerint a legsúlyosabb bűncselekményt elkövetők szabadságvesztése életük végéig tartson" - írta közleményében a tárca.

A hatályos szabályozás szerint a jogerős ítéletet hozó bíróság az ítéletében rendelkezhet arról, hogy az elítélt az életfogytig tartó szabadságvesztésből nem bocsátható feltételes szabadságra, azaz élete végéig fogvatartásban marad.

"Ez a szabályozás emberi jogi és alkotmányossági szempontból aggályos, mert egyetlen alkalommal sem kerül sor e súlyos döntés felülvizsgálatára" - vélekedik a minisztérium.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium olyan változtatást tervez, hogy e döntést ne az ítélet meghozatalakor mondja ki a bíróság, hanem legalább húsz évi szabadságvesztés letöltését követően, az elítélt által tanúsított magatartásától függően kerüljön az megvizsgálásra, hogy az elítélt szabadon bocsátható-e - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozni kell, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztésből történő feltételes szabadságra bocsátás nem lenne kötelező, az a bíróság gondos, minden körülményt alaposan mérlegelő döntésétől függne, és a bíróság dönthetne úgy, hogy az elítélt még nem bocsátható feltételes szabadságra. Természetesen arra is sor kerülhet, hogy az elítélt élete végéig nem kerül szabadlábra - írta a tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×