eur:
394.57
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Koalíciós egyeztetés: újabb lépés a több-biztosítós rendszer felé

A koalíciós pártok az egészségbiztosításról tartott egyeztetésen megállapodtak abban, milyen lesz az ellenőrzési rendszer, illetve abban, hogy a parlamentnek továbbra is jelentős szerepe lesz a biztosítási csomag meghatározásában - mondta Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszter.

Az ellenőrzés három lépcsős lesz - mondta Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa a megbeszélés után. Kifejtette: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is ellenőrzi a szolgáltatóknál a működési feltételek meglétét, de ezt tovább akarják fejleszteni egy akkreditációs rendszerré.

Azt, hogy mire fizet a biztosító, a pénztárak fogják ellenőrizni, nagyobb odafigyeléssel, érdekeltséggel - fűzte hozzá.

Kökény Mihály elmondta: a harmadik a biztosítási felügyelet, amely a pénztárak működését kontrollálja, és védi a biztosítottak érdekeit.

Mint mondta: a pénztárak a biztosítási csomag tekintetében nem kínálhatnak különböző szolgáltatásokat, azokat egységesen a törvény határozza meg, és a járulékfizetés mértéke is egyforma lesz.

A politikus közölte: a megbeszélésen abban sem volt vita, hogy a megmaradó, az egységes egészségbiztosítási alapot kezelő szervezetnek, vagyis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utódszervezetének milyen feladatai lesznek.

Mint mondta: a gyógyszer- vagy a gyógyászatisegédeszköz-támogatás kezelése nem fog változni, továbbra is ennek a szervezetnek a feladata lesz, mint ahogy a fejkvóta szerinti leosztás is.

Kökény Mihály elmondta: az egyik legfontosabb, még nyitva lévő kérdés, hogy mekkora legyen az egy biztosítási pénztár által ellátandó régió területe.

Az MSZP álláspontja az, hogy összefüggő régiók mentén szervezzük meg az ellátást - tette hozzá.

Közölte: elvi egyetértés volt a megbeszélésen abban is, hogy a törvénynek tartalmazni kell nyereség- és költségmaximalizálást, valamint hogy arányosan kell a feladatokat a tulajdonosok között megosztani.

Kökény Mihály úgy vélte, kezdenek kikristályosodni a pénztáralapítás szabályai, egyértelmű, hogy 5-8 pénztár lesz. A pénztáralapítási szabályok tekintetében a pénzügyi szakembereké a főszerep.

"Az az igazi vita közöttünk, hogy melyik az a rendszer, ami a lehető legjobban szolgálja azt a célt, hogy igazságosabb legyen az ellátás. (...) Mitől lesz jobb az ellátás az elmaradott régióban, és mitől nem romlik az ellátás a jelentősen túlfejlett régiókban, hogyan kell ehhez szervezni a pénztárat" - mondta a liberális egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes véleménye szerint fontos kérdés, hogy a területek meghatározása és a versenyelv között milyen egyensúlyt kell kialakítani ahhoz, hogy valóban elérjék az igazságosabb, kiegyenlítettebb rendszert.

Ebben nagyon szélsőségesek voltak az álláspontok a vita kezdetén - jegyezte meg. Hozzátette: további szakmai egyeztetésekre van szükség a két párt között.

Horváth Ágnes szerint tartható az eredeti határidő, a törvénycsomagot szeptember végig kell benyújtani az Országgyűlésnek. A javaslatokról társadalmi vitát is terveznek.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×