eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Kende János: "A filmezés rendetlensége vonzott"

A magyar és a nemzetközi filmművészetben elért eredményeiért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át Kende János Kossuth-díjas filmoperatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori megbízottja, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke.

Nevelőanyja televíziós rendező volt, és bár korábban építészmérnök szeretett volna lenni, harmadikos gimnazistaként elhatározta, hogy operatőr lesz.

A filmezés "rendetlensége", szokatlanság és változatossága vonzott - mondta Kende János az InfoRádióban.

Az operatőr, akinek első filmje az 1967-es Csend és kiáltás volt, addig dolgozott, amíg úgy érezte, ki tud találni valami újat.

Kende János Jancsó Miklóssal dolgozott a legtöbbet, tizennyolc filmet jegyeznek közösen.

Az operatőr szerint azért volt ilyen hosszú a munkakapcsolatunk, mert Jancsó Miklós mindig újítani akart, és érdeklődött az új formák, technológiák iránt.

A Kossuth-díjas operatőr elmondta: Sirokkó című filmje áll a legkevesebb - tizenkettő vagy tizennégy - beállításból, amely, amikor leforgatták, egyedülálló kísérletnek számított, később azonban másoknál természetessé vált, hogy nem dolgoznak sok snittel.

Kende János elárulta: kedvenc filmje a Csend és kiáltás, amely azért is emlékezetes számára, mert fiatalon lehetőséget kapott egy nagyjátékfilm leforgatására, ez pedig izgalommal és feszültséggel töltötte el.

Az operatőr 2002 óta nem forgat, tizenkét éve oktat azonban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Elmondta: ez kielégíti. Tanítványai között van Pohárnok Gergely, Garas Dániel és Lukács Dávid is.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×