eur:
394.57
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Elvonult a vihar a főváros térségéből

Elhagyta Budapest környékét a zivatarrendszer, amelynek hatására fél hét és fél nyolc között heves eső, helyenként jégeső zúdult a fővárosra. A tűzijátékot megtartották.

Az északkelet felé mozgó zivatarrendszer elhagyta Budapestet. Miskolcon nem rendezik meg a tűzijátékot; ha az időjárás nem szól ismét közbe, akkor kedd este 9-kor tartják meg.

Este fél hét körül heves eső, helyenként jégeső zúdult Budapestre, a távirati iroda tudósítói a Belvárosban több helyen a szél elől menekülő embereket látnak.

A Bazilika környékén a szél miatt többen is elestek, többen pánikszerűen menekülnek a zivatarban. A tetőkről cserepeket szakított le a szél, máshol sátrakat borogatott.

A Clark Ádám tér környékén jégeső esett, sokan szállodákban, irodaházakban kerestek menedéket.

Dél-Pesten utakat torlaszoltak el, és autóra is estek letört faágak - közölte Bérczi László tűzoltó alezredes, az Operatív Törzs tagja elmondta.

Riasztások

Az OMSZ honlapja szerint már sehol nincs vörös fokozatú riasztás, az ország nagy részére a narancs fokozat érvényes. A Nyugat-Dunántúlt már elhagyta a vihar, ott csak a legalacsonyabb fokozatú riasztás van érvényben.

Az OMSZ munkatársa, Molnár László korábban az InfoRádióban azt mondta: a mostani időjárási helyzet más, mint a tavaly augusztus 20-i, akkor egy hidegfront vonult át az országon, így pontosan kiszámítató volt annak érkezése, míg most egy úgynevezett összáramlási vonal található a Nyugat-Dunántúlon, ami nagyon lassan halad.

A szakember szerint most nem elsősorban a szél okoz majd károkat, hanem a heves csapadék és a jég.

A meteorológiai szolgálat szerint a Dél-Dunántúlon kialakult , északkelet felé haladó zivatargócok miatt nem lehet kizárni újabb viharokat a fővárosban.

Megtartották a tűzijátékot

A viharos előjelek ellenére a szokott időben, este kilenc órakor elkezdődött az augusztus 20-i ünnepségeket záró tűzijáték.

A rendezésért felelős Operatív Törzs irányítója korábban elmondta: valamennyi terület felelősétől azt az információt kapta, hogy a tűzijáték biztonságos megtartásának nincs akadálya.Háromszáz riasztás

Estig mintegy 300 riasztást kaptak a tűzoltók országszerte a viharok miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint az eddigi adatok alapján a legtöbb kárt Győr-Moson-Sopron megyében okozta a vihar, de Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban is sok dolguk akadt a tűzoltóknak; kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához, vízszivattyúzáshoz kérték a segítségüket.

Budapesten XVIII. és XIX. kerületekben volt a legsúlyosabb a vihar, de érintette a belvárost és a Duna-partot is. Sérülést okozó balesetről a katasztrófavédelem szóvivője nem tudott.

Villámcsapás


Megsérült egy férfi a Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlősön, amikor a viharban villám csapott egy mellette lévő vasoszlopba.

A tatabányai mentőállomás ügyeletese közölte: a középkorú férfi szerencsére nem sérült meg súlyosan; az eset után a tatabányai kórház kardiológiai osztályára vitték.

Az augusztus 20-ai tűzijátékot Komárom-Esztergom megyében Oroszlányban és Vértesszőlősön a vihar miatt nem tartották meg. Tatán szintén elmaradt az Öreg-tó vizére tervezett lézershow.

Fejér megyében fákat csavart ki az erős, helyenként 80-90 kilométer erősségű szél, Seregélyesen pedig villám csapott egy szalmakazalba a délutáni viharban - közölte a székesfehérvári katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Koltai Zsolt tűzoltó őrnagy tájékoztatása szerint rövid idő alatt 10- 12 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Többnyire a vihar által kidöntött fákat kellett, illetve kell eltávolítaniuk Székesfehérváron, valamint Bicske és Mór térségében.

Somogy megyében 10-15 riasztást kapott a katasztrófavédelem, főként a Balaton partjáról jeleztek fakidőléseket, valamint vízzel elárasztott pincék kiszivattyúzásához kértek segítséget. Marcaliban jégeső esett, Kaposváron szélvihar söpört végég.

Jégeső

A távirati iroda jelentése szerint a Vas megyei Csákánydoroszlón dió nagyságú jégdarabok hullottak, megrongálva néhány ház tetejét. A helyi kisvendéglő egyik alkalmazottja elmondta: a vendéglő előtt autók álltak meg, amelyeknek szélvédőjét betörték a jégdarabok.

Sopronban pincéket és mély fekvésű garázsokat öntött el a délutáni felhőszakadás. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Kapuváron és Győrben is okozott károkat a heves zivatar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×