eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Az unión múlhat a magyar kenyér ára

A kormánynak már nincs lehetősége arra, hogy nagy mennyiségben felvásárolja a termelőktől a magyar kukoricát - mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: jelentősen növeli a takarmány kukorica árát a gabona biodízel és bioetanol felhasználása, ezért néhány éven belül az unió is csökkenteni fogja a bioenergia támogatását, hogy megelőzze az élelmiszerárak emelkedését.

Nincs a kormányzat kezében olyan eszköz, hogy nagy mennyiségben felvásárolja a termelőktől a magyar kukoricát - mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

A tárca legfeljebb annyit tehet, hogy az egy-két héten belül meghirdetendő, 1,2 millió tonnás kukorica tenderen mégis nagyobb állami szerepvállalással vesz részt - hangsúlyozta a szakember. Raskó György szerint ilyen esetben elfogadható, hogy a megvett kukoricát akár veszteséggel adja tovább a termelőknek a tárca.

Az aszály egész Közép-Európát érinti, és a stratégiai készletek elfogynak - emelte ki az agrárközgazdász. Raskó György hozzátette: a következő év elejére takarmányhiány alakul ki, ezáltal még lehetetlenebb helyzetbe került az állattenyésztés a régióban.

Az agrárközgazdász szerint egyre nagyobb problémát jelent, hogy az energiaipar elhappolja a nyersanyagot az élelmiszeripar elől. Raskó György kifejtette, ebben az évben 80 tonna, jövőre pedig 100 millió tonna kukoricát használnak fel biodízel és bioetanol előállítására.

Ez jelentősen megemeli a takarmány kukorica árát, ezért várhatóan 2013-2015 körül az Európai Unió is le fogja állítani a bioenergia támogatását, hogy megelőzze az élelmiszerárak drasztikus emelkedését.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×