eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

MOK: veszélyben a betegek! - a nap legfontosabb hírei

Dioxinnal szennyezett kávépor került Magyarországra Svédországból, de a termék nem került a boltok polcaira. A Jede márkanevű kávéport forgalmazó Store Kft. közlése szerint 46 termékük közül mindössze a Frappé italpor előállításához használtak fel Indiából származó, dioxinnal szennyezett guargumit.

Ezeket a raktárakban lévő italporokat megsemmisítik. Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató-főállatorvosa korábban a Magyar Hírlapnak azt mondta: Svédországban 1.100 kilogramm kávéporról derült ki, hogy szennyezett, ebből 19 kiló kerülhetett Magyarországra.

PM: helyes volt az óvatosság

A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint igazolják a tárca óvatos becslését a gazdasági növekedésről szóló adatok. Tátrai Miklós azután beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette gyorsjelentését.

Az adatok szerint 1,4 százalékos volt a második negyedévi gazdasági növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első féléves GDP-bővülés pedig 2 százalékos volt.

Az államtitkár elmondt, hogy: a gazdasági folyamatok megfelelnek a kormány szándékának és jövőre, az uniós források felhasználásának következtében megindulhat a gazdasági bővülés gyorsulása.

Élesítik a peterdákat

A Fidesz szerint a kormány az idei augusztus 20-ai tűzijáték előkészítésével beismeri tavalyi hibáit.

Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban azt mondta: a kabinet mostani intézkedései hasznosak, szakszerűek, és alkalmasak arra, hogy biztosítsák a tűzijátékot.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezzel a kormány elismeri, tavaly ezt elmulasztotta.

MOK: veszélyben a betegellátás

Vizsgálatot kért az országos tiszti főorvostól a Magyar Orvosi Kamara, mert megítélése szerint több kórházban veszélyben van a folyamatos és biztonságos betegellátás.

Éger István, a köztestület elnöke elmondta: intézmények és orvosok is jelezték neki, hogy az új ügyeleti rend szerint nem oldható meg a magas szakmai szintű ügyelet a kórházakban.

Példaként említette, hogy van olyan kórház, ahol csak szakorvos-rezidens ügyel, vagy négy belgyógyászati osztály háromszáz ágyára két ügyeletes orvos jut.

Drágul a kenyér

Szeptember közepétől valószínűleg országszerte 200 forint fölé emelkedik az átlagos minőségű kenyér kilónkénti ára - közölte a Magyar Pékszövetség elnöke.

Ilonka Boldizsár azt mondta: a drasztikus drágulás fő oka a liszt árának 28 százalékos emelkedése. A pékszövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy az áremelésről szóló tárgyalások már augusztus eleje óta tartanak a kereskedők és a pékek között.Medencék a parlament előtt

Az S73 Kft. terve alapján valósulhat meg jövő év végéig a budapesti Kossuth tér rendezése - közölte a projekt tervpályázatát elbíráló szakmai bizottság titkára. Cselovszki Zoltán elmondta: a kormány 1,2 milliárd forintot szán a rendezés megvalósítására.

A nyertes pályamunkáról Beleznay Éva megbízott budapesti főépítész az InfoRádiónak azt mondta: valamelyest bővül a Parlament előtti zöldfelület és két medencét is kialakítanak, amely tükröző- és klimatizáló-felületként is működik majd.

Jogi döntés a parkolási háborúban

Törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi polgármesteri határozatokat a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, amelyekben Rogán Antal jogtalannak találta két minisztérium közterület-használatát, és emiatt jelentős összeget követelt a két tárcától.

A döntés indoklása szerint ezekben az ügyekben a polgármesternek nem volt hatásköre eljárni. Rogán Antal a döntésre reagálva úgy vélte: törvényesen járt el, és rendelkezését szeptember 13-án a képviselő-testület többsége is megerősíti.

Megfogták a lízingcsalókat

Lízingcsalásra szakosodott bűnözői csoportot leplezett le a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gépjármű Bűnözés Elleni Osztálya; a gyanúsítottak mintegy kétmilliárd forint kárt okoztak. Pásztor Attila osztályvezető az InfoRádióban elmondta: a csoport tagjai bérelt vagy lízingelt kocsikat adtak el külföldön, majd Magyarországon lopottként jelentették be azokat.

Rossz Nokia akkumulátorok

Kérésre kicseréli a Nokia mobiltelefonokban leggyakrabban használt akkumulátort a gyártó finn vállalat a telepek túlhevülése miatt. Az intézkedés 46 millió akkumulátort érint; a csere költségeit a cég állja.

A Nokia tájékoztatása szerint a BL-5C márkajelű telepek a feltöltés során hevülhetnek fel túlságosan és kimozdulhatnak a helyükről. Világszerte 100 túlhevüléses esetről tudnak, de eddig egyik sem okozott sérüléseket.

Hatvan éves Pakisztán

Pakisztánban zászlófelvonással, díszes őrségváltásokkal és tűzijátékokkal emlékeztek meg a dél-ázsiai ország megalakulásának 60. évfordulójáról.

Az ünnepségeket sehol sem zavarták meg incidensek. 1947-ben, az augusztus 14-ről 15-ére virradó éjszakán 0 órakor lépett érvénybe a Brit-India feletti gyarmati uralom megszűnéséről és a terület megosztásáról hozott brit törvény. Brit-India túlnyomórészt muzulmánok lakta részeiből jött létre Pakisztán, hindu többségű részeiből pedig India.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×