eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Felszámolja a ménest, lovat ad a polgárőröknek az ORFK

Huszonhárom lovat adományozott - kényszerűségből - az Országos Rendőr-főkapitányság az Országos Polgárőr Szövetségnek. A szervezet elnökhelyettese az InfoRádiónak elmondta, már korábban is szolgáltak lovas egységek a polgárőrségben, amelyek elsősorban a járművel nehezen megközelíthető területek ellenőrzésében vesznek részt. A rendőrség már nem tudja finanszírozni a tenyésztést és a ménes fenntartását, ezért döntöttek annak felszámolásáról.

A lovakkal főleg a nehezen megközelíthető helyekre jutnak el a polgárőrség tagjai. Lovas szolgálat korábban is volt már a szervezetnél, amit örömmel fogadnak az üdülőövezetekben vagy tanyákon élők - mondta az InfoRádióban az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökhelyettese.

Markos György közölte: a lovakat még ki kell képezni a szolgálatra, ebben segítséget nyújt majd az Országos Rendőr-főkapitányság vagy a Határőrség.

Az OPSZ elnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy a ló elfogadja a lovasát, az kell, hogy jól érezze magát a társaságában.

"A ló egy csodálatos, értelmes, tiszta, hihetetlenül jó szövetséges. Nagyon kell szeretni, vele törődni kell, neki lelke van" - mondta Markos György.

Túl drága

A gesztuson túl kényszerűségből adományozott lovakat a polgárőrségnek az ORFK.

Mivel fenntartása túl költséges, felszámolják a rendőrség teljes ménesét, és megszűnik a somogysárdi rendőri szolgálati célú lótenyésztés - mondta az InfoRádiónak az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági helyettese.

Sipos Gyula közölte: a ménes egy részét értékesítik, de tartalékként kerültek lovak a rendőrséghez is, ezeket az állatokat folyamatosan képzik.

Huszonhárom ló kerül a polgárőrséghez, harmincat pedig egyelőre bértartásban tartanak, ez a megoldás azonban még mindig sokkal olcsóbb, mint a somogysárdi bázis fenntartása - tette hozzá az ORFK munkatársa.

Sipos Gyula elmondta: továbbra is szükség lesz a lovasrendőrségre, amelynek állománya a Nemzeti Lovas Díszbandérium gerincét adja, de még mindig olcsóbb megvásárolni, majd kiképezni az állatokat, mint tenyészteni őket.

"Ma Magyarországon olyan volumenű lókínálat van, hogy bármely típusú feladathoz nagyon jó minőségű, jó vérvonalú, egészséges állatokat lehet vásárolni messze olcsóbban, mint ahogy mi tenyésztettük őket" - tette hozzá Sipos Gyula.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×