eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Előre kiosztott lapok az elektronikus útdíjrendszer közbeszerzésén

Előre kiosztották a lapokat az elektronikus útdíjrendszer ellenőrzési szolgáltatásainak közbeszerzésén; a tenderre egyedül az Állami Autópálya Kezelő kapott meghívást - írja a Népszabadság.

Előre kiosztatták a lapokat az elektronikus útdíjrendszer ellenőrzési szolgáltatásainak közbeszerzésén; a tenderre egyedül az Állami Autópálya Kezelő kapott meghívást, amely szállítóját, a Getronics Kft.-t is viheti magával - írja a Népszabadság. A lap szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság éberségén múlik, hogy az öt évre több milliárd forintos megbízás tényleges verseny nélkül talál-e gazdára. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ feltehetőleg azért kényszerült a sajátos versenyeztetésre, mert felettes szervezeténél, a gazdasági minisztériumban már régen eldöntötték: az elektronikus útdíjrendszer ellenőrzésének 23,5 milliárd forint apanázzsal járó ötéves megbízását az ÁAK-nak adják, remélve, hogy a lépés valamelyest felértékeli a privatizáció előtt álló társaságot reménybeli kérői előtt - olvasható a lapban.

További élelmiszer-drágulásra számíthatunk az év hátralévő részében a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint - számol be róla a Magyar Nemzet. Mindazonáltal az állattartók eddig nem tudták áraikban érvényesíteni a gabonaár egy éven belüli megduplázódását. Ez a szakmai szervezetek szerint az egész ágazatot padlóra küldheti, ami katasztrofális hatással járhat a nemzetgazdaságra.

Kemény harc folyik Amerikában a 700 megahertzes frekvenciatartományért, amelyen mobilszolgáltatást lehet indítani. A Google is meglobogtatta milliárdjait - olvasható az index.hu-n. A tét a néhány év múlva sok tízmilliárd dollárt érő mobil-hirdetéspiac. Alig egy hónapja még csak annyit lehetett tudni, hogy a Google saját vezetékes hálózatán szeretné elérni az internetezőket, mára azonban igencsak megváltozott a helyzet. A keresőóriás bejelentette, hogy több milliárd dollárért licitálna az Egyesült Államok egyik legértékesebb frekvenciájára.

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházi tartózkodás ideje - mondta a Napi Gazdaságnak több intézményvezető. Míg korábban az okozott problémát, hogy a kórházak - anyagi megfontolások miatt - indokolatlanul hosszúra nyújtották az ápolási időt, "szándékosan" növelve ezzel az egészségbiztosító kiadásait, mostanában az ellenkezője okoz gondot, vagyis az, hogy az intézményekből - szintén pénzügyi okokból - idejekorán távoznak a betegek.

A Világgazdaság cikke szerint: az egyetemet és főiskolát végzettek bére toronymagasan vezet az alacsonyabb iskolai végzettségűekkel szemben a versenyszférában Magyarországon. Míg a főiskolát végzettek tavaly közel havi bruttó 316 ezer forintot kaptak, addig az egyetemi diplomások csaknem 445 ezret. Ez utóbbiak keresetének átlaga majdnem ötször annyi volt 2006-ban, mint az általános iskolát be nem fejezett munkavállalóké. Ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő a férfiak és a nők közötti jövedelemkülönbség is.

Még el sem kezdődött az élelmiszerek beharangozott, nagymértékű drágulása, de a portfolio.hu legfrissebb felmérésében az inflációs előrejelzések máris megugrottak. Igaz, miközben a megkérdezett elemzők jelentősen srófolták felfelé az idei prognózisaikat, addig a jövő évi előrejelzések már nem változtak, ami a jegybank inflációs jelentése és a kamatdöntés szempontjából figyelemre méltó. A szintén kedden napvilágra kerülő második negyedéves GDP-növekedési gyorsbecslés erősen megosztja az elemzőket. Egyesek szerint akár 3 százalékot is súrolhatja alulról a mutató, de van olyan, aki szerint a 2 százalékot sem éri el.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×