eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Három éven belül lesz autópálya Pécsig - a nap legfontosabb hírei

Az M6-os autópálya Pécsig vezető szakasza 2010-ig elkészül. A kormányszóvivői iroda szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy ütemezte az autópálya építésének menetrendjét, hogy mire Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, addigra a Budapest-Pécs távolságot gyorsforgalmi úton lehessen megtenni.

2010-ig elkészül az M6-os autópálya Pécsig vezető szakasza - közölte a kormányszóvivői iroda. A tájékoztatás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy ütemezte az autópálya építésének menetrendjét, hogy mire Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, addigra a Budapest-Pécs távolságot gyorsforgalmi úton lehessen megtenni. A szóvivői iroda kitért arra is, hogy a Dunaújváros és Szekszárd közötti autópálya-szakasz megvalósítására még az ősszel pályázatot ír ki a gazdasági és közlekedési tárca.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy tartsa Magyarországon az intervenciós gabonakészleteket, és tegye lehetővé, hogy a magyar állattenyésztők hozzájuthassanak ezekhez. Font Sándor, az ellenzéki párt mezőgazdasági kabinetvezetője elmondta: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal olyan feltételekkel írja ki a pályázatokat az intervenciós készletekre, hogy azt a magyar gazdálkodók nem tudják teljesíteni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője válaszában közölte: a Magyarországon tárolt uniós intervenciós készletek nem képezik a magyar állam tulajdonát. Dékány András ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi intervenciós gabonatenderen a meghirdetett készletek több mint a felét magyar pályázók nyerték el.

Javaslatcsomagot dolgoz ki a kormány a lakossági banki szolgáltatások javításáért - jelentette be Gaál Gyula miniszterelnöki megbízott. A szakértő a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az elképzelések tartalmazzák a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás bevezetését, a bankváltás megkönnyítését, valamint a hitelkiváltás és az egyoldalú szerződésmódosítás költségeinek mérséklését. Gaál Gyula hozzátette: a költségvetési törvényben évente meghatároznák a jogszerűen kiköthető kamat felső mértékét.

Tiltakozik az Aranyos-völgybe tervezett erőmű építése ellen a Fidesz. Illés Zoltán, a párt zöld tagozatának alelnöke azt mondta: a Zempléni hegységben létesítendő szivattyús erőmű és völgyzáró gát rontana az ott élő emberek helyzetén, rombolja a környezetet és gazdasági hatása is elenyésző. A gazdasági tárca azt közölte, hogy a Magyar Energia Hivatal csak akkor adhatja ki az építési engedélyt, ha a projektet jóváhagyta a környezetvédelmi hatóság is.

Eddig nem találtak egészségre káros, dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszert a magyar hatóságok. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese elmondta: a szakértők az ellenőrzések kezdete óta 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, de az eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak.

Összesen 302 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerellenőrző hatóságok a nyár kezdete óta tartó ellenőrzéseken. A munkát koordináló Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal közlése szerint a vizsgálatok során a hatóságok mintegy 20 ezer gazdaságot, feldolgozó üzemet, kereskedelmi és vendéglátó üzletet vizsgáltak át. Összesen tíz vendéglátóhelyet zártak be és a megvizsgált élelmiszerek 1,3 százalékát, 44 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Több ellenőrzési akciót hajt végre a héten az APEH a Balaton környékén. A razziákon a munkaügyi felügyelőség, a vámhatóság, és a fogyasztóvédelem munkatársai is részt vesznek. A tájékoztatás szerint a nyugta- és számlaadási ellenőrzések mellett nagy figyelmet fordítanak a feketén dolgozók kiszűrésére.

Több mint 100 tűzoltó áll készenlétben augusztus 20-án Budapest belvárosában a nemzetközi műrepülő verseny és a tűzijáték ideje alatt - közölte a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka. Bende Péter elmondta: a műrepülő versenyen öt gépjármű és a tűzoltóhajó is a helyszínen lesz, a tűzijáték biztosítására pedig összesen 22 tűzoltóautót vezényelnek ki.

Ismét öt forinttal mérsékli szerdán a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi árát, így a legtöbb kúton hasonló árcsökkenés várható a hét közepétől. A portfolio.hu piaci forrásokra hivatkozva azt írta: az olajtársaság azért döntött így, mert a múlt héten a jelentős emelkedések után csökkent a kőolaj világpiaci ára. Az internetes lap emlékeztet arra: három héten belül ez a második öt forintos ármérséklés. A gázolaj ára most sem változik.

Lengyelországban újabb 4 minisztert váltott le a kormányfő. A távozó tárcavezetők közül ketten a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligáját, ketten pedig a baloldali-populista Önvédelem agrárpártot képviselték a kormányban. A menesztések után az október végi rendkívüli parlamenti választásokig egypárti kormány irányítja az országot.

Afganisztánban a tálibok szabadon engedtek két beteg asszonyt a júliusban túszul ejtett dél-koreai állampolgárok közül - közölte a lázadók szóvivője. Juszuf Ahmadi szerint a két nőt Gazni tartomány Andar körzetében adták át a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek. A hírt megerősítette egy helyi törzsi vezető is. A tálibok a július 19-én elrabolt 23 dél-koreai közül két férfit kivégeztek, jelenleg 14 nő és 5 férfi van az iszlamista fegyveresek fogságában.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 14:42
×
×
×
×