eur:
394.53
usd:
354.34
bux:
72711.44
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nem a fogyasztónak kell eldöntenie, melyik termék veszélyes

Elégedetlen a guargumi-ügy hatósági kezelésével a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Baranovszky György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem szabadna a fogyasztókra hagyni, hogy ők döntsenek arról, melyik élelmiszer veszélyes.

Hiába van az egyesületnek Kosár című magazinja, illetve az E-számokkal kapcsolatos kiadványa, a fogyasztókhoz ezek nem mindig jutnak el - magyarázta a guargumival kapcsolatos "hisztériát" Baranovszky György.

A szakértő szerint megtéveszthette a fogyasztókat a dioxinnal kapcsolatos hírverés, nem volt elég konkrét a figyelmeztetés. A fogyasztók az egyesülethez érkezett jelzések szerint nem tudják, mi az E-412, és általában nem nagyítóval járnak vásárolni - emlékeztetett.

Vagyis a magyar fogyasztó nem foglalkozik a figyelmeztetéssel, éppen úgy megveszi a megszokott terméket, mint korábban. S ez egészen addig így lesz, amíg valakit nem visznek kórházba a guargumi miatt - és a sajtó ezt nem hozza nyilvánosságra.

A szövetség álláspontja szerint a tájékoztatásnak folyamatosnak kell lennie, a veszélyről nem csupán a sajtón, hanem minden elérhető úton értesíteni kell a fejleményekről.

Nem szabad a fogyasztókra bízni annak eldöntését, hogy vásárolnak-e veszélyesnek minősíthető élelmiszert. Nyugat-Európában például a hatóságok döntöttek a szükséges lépésekről. Vagy a forgalmazóknak kell levenniük a polcokról a szóban forgó termékeket - figyelmeztetett Baranovszky György.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×