eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

200 biztonsági őr és 40 mentőautó a tűzijáték alatt

Elutasítja a kormány a Fidesz élelmiszerbiztonságról szóló javaslatát. Honi gárda létrehozását szorgalmazza a hadseregen belül a Fidesz, a honvédelmi miniszter üdvözölte a javaslatot. Vizsgálatot indított az izraeli rendőrség Izrael budapesti nagykövete ellen egy korrupciós ügyben. A nap legfontosabb hírei augusztus 12-én, vasárnap.

Nem a Fidesz élelmiszerbiztonságról szóló javaslatára

Elutasítja a kormány a Fidesz élelmiszerbiztonságról szóló javaslatát, mert megítélése szerint az a jelenlegi, szigorú szabályozás enyhítése lenne.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt közölte: az uniós riasztási lánc révén nem 72, hanem 24 óra alatt értesül minden tagállam, ha valahol az egészségre veszélyes élelmiszerre bukkannak.

Hozzátette: az ellenzéki párt javaslata ellentétes az Európai Unió jogrendjével, amelynek éppen az a lényege, hogy a cégek felelősek azért, ha valami nincs rendben a saját termékeikkel, és nekik kell intézkedniük is szükség esetén.

A fideszes Koszorús László szombaton jelentette be, hogy pártja a jövő héten országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az élelmiszerbiztonság erősítése érdekében. A képviselő úgy vélte: nem nevezhető fogyasztóvédelemnek, hogy a vásárlónak kell eldöntenie, melyik élelmiszer veszélyes és melyik nem.

Szennyezett guargumi egy csokis szójaitalban?

Valamennyi forgalmazó üzletéből, így a magyarországi boltokból is visszahívta a Natumi csokis szójaitalt a gyártó német vállalat, mert a termék guargumit tartalmaz - közölte a helyettes főállatorvos.

Bognár Lajos azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy az adalékanyag dioxinnal szennyezett-e, a vizsgálatot a német hatóságok végzik.

A terméket idehaza forgalmazó Herba Hungary ugyanakkor azt közölte a honlapján, hogy a Natumi csokis szójaital gyártásánál használt guargumi az Indiából származó, szennyezett tételből ered.

A cég hangsúlyozta, hogy az E412-es anyag olyan kis mennyiségben van jelen a termékben, hogy nem jelent veszélyt az egészségre.

Fokozott készültség az ünnepségsorozatra

Kétszer annyi biztonsági őrt és mentőautót küld az idén az augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat helyszínére a Miniszterelnöki Hivatal, mint az előző években - jelentette be a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid elmondta: a tűzijáték alatt a Duna mindkét oldalán 100-100 biztonsági őr teljesít majd szolgálatot és összesen 40 mentőautó áll készenlétben a helyszínen.

A kormányszóvivő pénteken jelentette be, hogy az augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz.

A Fidesz közölte: Gál J. Zoltán főkoordinátori megbízatásának visszavonását várják a kormánytól, mert neki joga lett volna leállítani a tavalyi, öt ember halálával végződő augusztus 20-ai tüzijátékot.A honvédelmi miniszer támogatja a Fidesz ötletét

Honi gárda létrehozását szorgalmazza a hadseregen belül a Fidesz - közölte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja. Demeter Ervin emlékeztetett arra, hogy a kereszténydemokrata Simicskó István áprilisban már benyújtott egy hasonló javaslatot az Országgyűlésnek.

A politikus elmondta: az önkéntesekből álló Honi gárda békeidőben polgári katasztrófavédelmi feladatokat látna el, konfliktushelyzetben pedig kiegészíthetné a hadsereg erejét.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter üdvözölte a javaslatot. Hangsúlyozta: az ügyben konszenzusra szeretnének jutni a parlamenti pártokkal, hiszen a honvédelem nemzeti ügy.

Riasztások országszerte

Országszerte több mint 300 alkalommal riasztották a tűzoltókat a szombat esti vihar okozta károk elhárításához - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor az InfoRádióban elmondta: elsősorban Pest megyében kellett eltávolítani az útra vagy a felsővezetékekre dőlt fákat. Bács-Kiskun megyében Baját és környékét öntötte el az eső, ott garázsokból és pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, két autó alatt beszakadt az úttest. A vihar Győr-Moson-Sopron és Heves megyében is károkat okozott.

Vádak Izrael volt budapesti nagykövete ellen


Vizsgálatot indított az izraeli rendőrség Izrael budapesti nagykövete ellen korrupció gyanúja miatt. A Jediót Ahronót című napilap korábban azt írta: Dávid Admón a gyanú szerint arra használta fel pozícióját, hogy üzleti vállalkozásokat indítson el Magyarországon, emellett kenőpénz ellenében üzletembereket segített a hivatali munkája során szerzett kapcsolatrendszerével.

A jeruzsálemi külügyminisztérium egyik tisztviselője megerősítette, hogy vizsgálat folyik a nagykövet ellen, de részleteket nem közölt.

A tálibok mégsem engednek?

Hírügynökségi értesülés szerint mégsem engedik szabadon a tálibok a két beteg dél-koreai túszt. Juszef Ahmadi, az iszlamista afgán mozgalom szóvivője szombaton még azt ígérte, hogy feltétel nélkül elengedik a két asszonyt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség most azonban a szóvivőre hivatkozva azt közölte, hogy a tálibok vezetése meggondolta magát. A tálibok és egy dél-koreai küldöttség pénteken este kezdtek közvetlen tárgyalásokat a július 19-én elrabolt túszok sorsáról.

A 23 fogoly közül két férfit kivégeztek, jelenleg 16 nő és 5 férfi van az iszlamista fegyveresek fogságában.

Az első feladat kipipálva

Elvégezte az első külső szerelési munkákat az Endeavour űrsikló két asztronautája a Nemzetközi Űrállomáson. Az amerikai és a kanadai űrhajós több mint 6 órát töltött az űrben, hogy felszereljen egy napelemek hordozására alkalmas berendezést.

A NASA közlése szerint megvizsgálták az űrsikló kilövéskor megrongálódott hővédő pajzsát is és felvételeket készítettek róla. Azt, hogy a mintegy 18 négyzetcentiméteres rés veszélyezteti-e az űrsikló visszatérését a Földre, a földi irányítás vizsgálja tovább.

Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×