eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Továbbra sem vagyunk tisztában a jogainkkal

A munkavállalók nagy része nem ismeri a munkaviszonyokkal kapcsolatos jogokat - derült ki a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vizsgálatából. Mátraházi István alelnök hozzátette: a felmérés eredménye negatív képet mutat, mert a helyzet szinte semmit sem változott a korábbi, tíz évvel ezelőtt készített kutatáshoz képest.

A felméréssel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete azt akarta megtudni, hogy a kereskedelmi munkavállalók mennyivel ismerik jobban a jogaikat, mint tíz évvel ezelőtt - mondta el az InfoRádióban Mátraházi István alelnök.

A szakszervezeti vezető szerint lesújtó a tapasztalatuk, hiszen az elmúlt évtizedben a helyzet semmit sem javult. Ma a válaszadók 60 százaléka saját bevallása szerint alig, vagy egyáltalán nem ismeri a munkaviszonnyal kapcsolatos leglényegesebb jogait, míg a megkérdezettek 26 százaléka gondolja úgy, hogy alaposan ismeri a jogait.

Így bár sok panasszal fordulnak a szakszervezethez, a munkavállalók elsősorban igazságérzetük alapján döntenek arról, hogy érte-e őket sérelem - fejtette ki Mátraházi István, aki szerint a megérzés nem mindig egyezik meg a Munka törvénykönyvében leírtakkal.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete alelnöke szerint ebben a helyzetben ők annyit tehetnek, hogy amelyik munkahelyen jelen vannak, ott megpróbálják előadásokon vagy írásban ismertetni a változó munkajogi szabályokat és ügyeket.

Az egymillió feketemunkás országa

Közben szakértők becslése szerint ma Magyarországon közel egymillió dolgozót foglalkoztatnak feketén. Ebből mintegy száz-százötvenezer a külföldi állampolgár - mondta el az InfoRádióban Juhász Judit, a vizsgálatot vezető szociológus.

A feketemunkások többségükben a szomszédos országokból érkeznek, elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban vállalnak alkalmi munkát - derül ki egy felmérésből, amelyet szakértők és érintettek megkérdezésével készítettek.

A vizsgálat két részben zajlott, elsőként munkavállalókkal, munkáltatókkal, érdekképviseletekkel, szakértőkkel beszélgettek a tapasztalatokról, második körben pedig több mint 300 szakértő töltött ki egy kérdőivet - mondta a Panta Rhei Társadalomkutató Intézet munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×