eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nézze meg, hova költözik majd a kormány!

Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát, és a vele járó 20 millió forintot - jelentette be csütörtökön Görözdi György, a bíráló bizottság elnöke. A második helyen a Finta és Társai Építész Studió Kft., míg a harmadikon az Artonic Design Kft. végzett.

Korábban a projekt kommunikációs vezetője azt mondta: egyhangú döntés született a tervekről. Láng Balázs tájékoztatása szerint a tenderre 17 dokumentum érkezett; a beruházás maximális költsége 142,5 milliárd forint lehet.

A beérkezett 17 pályamunka közül a nem díjazottakat is megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: tíz tervet egyenként 1,5 millió, míg kettőt 3 millió forintért.

A nyertes pályamunkát "zöld", azaz környezettudatosan tervezett épületnek minősítette Sylvester Ádám, a bíráló bizottság társelnöke.

Maga az épület kevés energiát használ, mivel olyan levegő-keringetést alakítanak ki benne, amely fűtésre és hűtésre a talaj hőjét használja, az elhasznált levegőben lévő meleget pedig a friss levegő előmelegítésére használják.

A kormányzati negyed a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek helyet ad majd 2009 május végétől.

Az üzemeltetésre még lehet pályázni

Az épületek tervezésére 2,4 milliárd forintot költenek, a megvalósítás pedig legfeljebb 142,5 milliárdba kerülhet. Vasárnap döntött arról a zsűri, hogyan nézzen ki az új negyed - az épületek üzemeltetésére péntekig még lehet pályázni. A nyertesnek 25 éven át kell ellátnia ezt a feladatot.

A külföldi zsűritagoknak tetszik

A győztes tervet kiválasztó zsűrinek több külföldi tagja is volt, köztük Berlin egykori főépítésze. Hans Stimman a döntés után arról beszélt, hogy Budapest karakteresebb épületeket érdemelt volna meg.

Ellenzéki aggályok

Az új kormányzati negyeddel kapcsolatban azonban az ellenzéknek aggályai vannak. A Fidesz luxusberuházásnak tartja az építkezést, annak ellenére, hogy kevesebbe kerülne az üzemeltetése, mint a jelenlegi hivataloké.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×