eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Mi lesz veled, luxusadó?

Ellentmondásos a megítélése a tavaly bevezetett luxusadónak. Egyes vélemények szerint az új adó megbukott, mert az eredetileg becsültnél kevesebben vallották be, és kevesebb bevétel folyt be belőle, mások szerint az adónemet amúgy is az ingatlanadó előkészítésének szánták.

A napokban többször cáfolták azt a lapértesülést, amely szerint 100 millió forintról 50 millió forintra szállítanák le a luxusadó étékhatárát.

Az InfoRádió azonban már egy hónapja hírt adott arról, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője kijelentette: a luxusadó értékhatára már 2008-tól 50 millió forintra csökkenhetne.

Az értékhatás csökkentésének szándéka mögött az állhat, hogy a 2006-ban bevezetett luxusadó nem váltotta be a hozzá főzött kormányzati reményeket: 10 ezer alany helyett alig ezer vallotta be (Budapesten összesen 564-en).

Így a bevétel is jóval elmaradt a várt legalább egymilliárd forinttól: Budapesten épphogy meghaladta egy luxusnak számító ingatlan árát, azaz összesen 110 millió forintot tett ki.

Csak összehasonlításként: a kerületi önkormányzatok tavaly több mint 19 milliárd forint építményadót, csaknem 2,8 milliárd forint telekadót szedtek be. Több kormánypárti politikus nyilatkozott arról, hogy a luxusadó megbukott, ezért nincs is szükség rá.

Ellenzéki részről inkább azt emelik ki, hogy a luxusadó számítási módja rossz. A leggyakoribb példa Gyurcsány Ferenc Szemlőhegyi utcai villája, amely az előkelő városrész szerényebb, 8-as övezetébe került, annak ellenére, hogy az utca jelentős része drágább, 11-es besorolású.

Szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy a besorolási rendszer, amelynek alapján a luxusadót számolják, nem ad pontos képet az ingatlanok áráról.

Két egymás melletti, egyforma méretű ingatlan sem feltétlenül ér ugyanannyit - hangsúlyozta az InfoRádiónak Beák Attila ingatlanszakértő, aki szerint nem négyzetméter ár, hanem inkább az ingatlan valós értékét meghatározó értékbecslés alapján kellene meghatározni, mi tartozik a luxus kategóriájába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×