Esőre vár Villány. Bár a tavasz szép volt, és áprilisban sok csapadék is hullott, májustól mostanáig folyamatosan sütött a nap. A napsütés jót tesz a szőlőnek, de a mostani talán már egy kicsit sok volt - mondta Gere Attila.
Most egy kiadós eső tenne jót a termésnek - tette hozzá a borász, aki úgy látja: az ide kánikula ellenére nagyjából 10 százalékkal lehet kevesebb termés idén a szokásosnál.
Elmondta azt is, hogy az időjárás miatt 3-4 héttel kell előrébb hozni a szüret kezdetét. Így az oportót már augusztus 20. környékén elkezdik szüretelni, holott ezt a fajtát hagyományosan szeptember közepén szedik le.
A tokaji boroknak jót tesz ez az időjárás
Az idei időjárás miatt az átlagosnál jobb minőségű borokra számítanak a tokaji borászok, itt ugyanis kifejezetten jót tehet a kánikula.
Szepsy István elmondta: azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy korábban kell-e szüretelni. A borvidéken ugyanis későn érő fajtákat termesztenek, amelyek korábban érnének, azoknál is megvárják, míg aszúsodik a szőlő, csak utána szedik le a tőkéről.
Az érésig tehát még két hónap van hátra, addig bármi történhet - fogalmazott a borász, hozzátéve: az észak-magyarországi borvidékek szerencsésebbek voltak a nyugatiaknál, itt ugyanis idén több csapadék hullott.
Elmondta azt is: ha korán érik a termés, abból igazán izgalmas minőségű borok születhetnek.Hőgutát kapott a szőlő
Az egri borvidéken azonban hőgutát kaptak a szőlőfürtök - mondta az InfoRádiónak Simon József, az Egri Hegyközség elnöke. Idén a szárazság miatt várhatóan itt is a szokásosnál egy hónappal korábban kezdik a szüretet.
Egykoron még az volt az általános, hogy a szüret október 15-én kezdődött. A elmúlt évtizedben már gyakori volt, hogy szeptember 20-tól kezdték el leszedni a szőlőt, idén azonban akár augusztus 20-án is elkezdődhet a szüret.
Eger környékén a rendkívüli hőség nagyjából a termés 10 százalékát vitte el, azonban korábban a jég, majd a tavaszi fagy is tizedelte azt, így vannak olyan területek, ahol a szőlő csaknem fele odaveszett.
Hanganyag: Sigmond Árpád