eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Akár 41 fok is lehet, de szmogriadóra nem kell számítani

Akár 41 fok is lehet szerdán, ráadásul nagyon erős, 8-as feletti UV-B sugárzás várható országszerte. A nagy szárazság miatt porral szennyezett a főváros levegője - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetfejlesztési főosztályvezetője. Nemes Csaba hozzátette: rövid távon a porszennyezettséget csak locsolással lehet enyhíteni.

Szerdán is nagyon erős, 8-as feletti UV-B sugárzás várható országszerte - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Nadrai Attila az InfoRádióban elmondta, hogy a 40-41 fokos hőség csak vasárnapra mérséklődik.

Kedden több városban átlépte az egészségügyi határértékeket a légszennyezettség a tartós kánikula miatt. A legmagasabb koncentrációt Győrben és Sopronban mérték, de Budapesten is viszonylag dús a levegő ózontartalma.

Vágvölgyi Györgyi, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezető főtanácsosa az InfoRádióban elmondta: elképzelhető, hogy a következő napokban több nagyvárosban hatósági intézkedésekre, például forgalomkorlátozásokra is szükség lehet.

Budapesten 30 százalékkal megnőtt kedden a mentők hőség miatti riasztása; a kánikulában szokatlanul sok fiatal lett rosszul.

Nem sokkal korábban Sándor Zsolt, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályának helyettes vezetője azt mondta: a kánikula miatt Budapesten továbbra sem kell vízkorlátozásra számítani. A kánikula idején Budapesten éjjel-nappal, összesen 20 locsolóautóval hűtik a villamossíneket és az utcákat.A nagy szárazság miatt erős a porszennyezettség a fővárosban, ami csak akkor enyhül, ha csapadék esik, vagy erősebb légáramlás éri el Budapestet - mondta az InfoRádióban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetfejlesztési főosztályvezetője. (A fővárosi légszennyezettségi adatokat itt megnézheti.)

Nemes Csaba közölte: a por azért veszélyes, mert a szilárd részecskékre más, szennyező anyagok is rátapadhatnak, jelenleg azonban a kialakult helyzet ellen csak locsolással lehet védekezni.

Hosszabb távon a további városrendezés és a forgalomszervezés javíthat a jelenlegi állapotokon - fűzte hozzá a környezetfejlesztési főosztályvezetője.

Nemes Csaba nem számít szmogriadó bevezetésére, ilyet csak akkor rendelnek el, ha több szennyező anyag levegőben mért mennyisége jóval meghaladja az egészségügyi határértéket.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársa hozzátette: bár kedden Győrben és Sopronban is az egészségügyi határértéket meghaladó volt a levegő ózontartalma, Budapesten ilyen nem szokott előfordulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 14:34
×
×
×
×