eur:
395.3
usd:
356.35
bux:
72442.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Gyurcsány: "Előbb-utóbb lesz kormányátalakítás"

Az egészségügyi reformról, az adórendszer átalakításáról, a Fidesz által kezdeményezett népszavazásról beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar egészségügy sok tekintetben átláthatatlan, a minőséget csak nagyon vegyesen biztosítani képes, sokfajta igazságtalanságot, előjogot tartalmazó rendszer, "ahol egy falusi parasztasszonynak sokkal kevesebb jár, jut (...), mint mondjuk egy nagyvárosi igazgatónak (...) itt kevesen igen jól élnek, mások pedig küszködnek ezzel". Ezért meg kellett változtatni a rendszert - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A vizitdíjra kitérve elmondta: rendkívül fontos hozzájárulás az egészségügyi költségekhez, de még mást is kell tenni mellé. Ugyanakkor hozzáfűzte: "ha valami az ingyenesség illúzióját kelti, az torzítja a rendszert".

A vizitdíj szerinte "méltányos és szükséges lépés, merthogy kell az egészségügybe ez a pénz", és ahhoz is kell, hogy megváltozzon a magyarok magatartása is.

A biztosítási modellről szólva kijelentette: június 25-ig a szocialisták meg fognak állapodni az SZDSZ-szel. "A szocialista pártnak lesz javaslata egy bölcs kompromisszumra, ami az államból azt fogja használni, ami a legjobb benne, a legprogresszívebb, a leghaladóbb, és a piacot is engedi, hogy egy kicsit illesztőként, hát erjessze ezt a rendszert" - fogalmazott a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy a liberálisok Európa legpiacosabb rendszerét, a holland biztosítási modellt támogatják. Gyurcsány Ferenc egyetértett a szabaddemokratákkal abban, hogy szükség van versenyre. Ugyanakkor megjegyezte: az állam, a nemzet domináns szerepét is meg kell tartani.

Arra a kérdésre, a biztosítási rendszerről való vita vezethet-e koalíciószakadáshoz, a miniszterelnök azt válaszolta: "áh, dehogy (...) normális dolog, hogy egy baloldali párt és egy liberális párt egy ilyen érzékeny kérdésben akár hónapokon keresztül vitatkozik. Ha nem így lenne, az lenne szokatlan".

Gyurcsány Ferenc az adórendszerről szólva kifejtette: a rendszer egészén javítani kell, mert nem jó a belső szerkezete, rosszak az arányai. Nem jövő őszre, hanem már 2008 tavaszára új adótörvényt kell alkotni, hogy a gazdaságnak legyen ideje felkészülni a változásokra - folytatta.

A Fidesz népszavazási kezdeményezéséről szólva annak a véleményének adott hangot, hogy "így van rendjén. Ha alkotmányosan ezek a kérdések feltehetők, ki kell írni a népszavazást". Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az emberek "okosak, bölcsek", értik, hogy például nincs ingyen se a gáz, se a villany. "A végén azok lesznek többségben, akik nem fogják támogatni a vizitdíj eltörlését" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a Szonda Ipsos és Az Este közös felmérése szerint érvényes és eredményes lenne a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, ha most hétvégén tartanák, a kormányfő úgy reagált, hogy más dolog dönteni és más a közvélemény-kutatóval előzetesen beszélgetni.

A kormányátalakítást firtató kérdésre azt felelte, "hát előbb-utóbb biztos" lesz, de jelenleg nincs napirenden.

Most nem az a legsürgetőbb feladat, hogy legyen új kormányszóvivő - fogalmazott a miniszterelnök az ezt firtató kérdésre. "Egyszer már megégettük a kezünket, és aki egyszer megégette a kezét, annak a langyos víz is meleg" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×