eur:
396.04
usd:
359.71
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Parkolási bírságok: ősszel lehet jogerős ítélet

Várhatóan csak ősszel derül ki, hogy be kell-e fizetni a Centrum Parkoló Kft. által kiküldött parkolási bírságokat, ugyanis a bíróság ekkor hozhat jogerős ítéletet abban az ügyben, amelyben azért utasította el több százezer forint behajtását, mert a cég nem tudta bizonyítani, hogy a parkolóórák és a parkoló őröknél lévő eszközök szabályos mérésre alkalmasak.

Ahogy arról az InfoRádió a múlt héten beszámolt, a bíróság elutasította a behajtó cég keresetét, mert nem tudták igazolni azt, hogy a Centrum Parkoló Kft. által működtetett parkolóórák és a parkolóőrök által használt eszközök mérésre alkalmasak.

Tímár István ügyvéd elmondta, hogy a parkolótársaság pótdíjat szabott ki egy állampolgárral szemben azzal az indokkal, hogy lejárt parkolójegyének érvényessége.

Az autós nem fizetett, ezért ügyét egy behajtó cégnek adta át a társaság. Az ügyvéd azzal védekezett a bíróságon, hogy a parkolóórák nem felelnek meg a mérésügyi törvény előírásainak, ezt pedig a bíróság elfogadta.

Az ügyvéd kiemelte: a mérésügyi törvény leírja az eszközök érvényességét, és azt, hogy mikor lehet ezekkel az eszközökkel díjat számlázni. Ha jogszerű ítéletek születnek, akkor nem születhetnek más döntések, mint a meghozott kerületi bírósági döntés - tette hozzá Tímár István.Az autósok jogi problémáival foglalkozó szakértő az üggyel kapcsolatban azt mondta : követelmény a parkolótársaságokkal szemben, hogy a mérésügyi törvény előírásait betartva kérjék számon az autósokon a fizetési kötelezettségüket.

Kovács Kázmér ügyvéd hozzátette: ha jogerős lesz az ítélet, akkor lehet azt megvizsgálni, hogy azok az autósok, akik már befizették a büntetést, visszakaphatják-e pénzüket.

Nincsenek hitelesítve a parkolóőrök mérőeszközei

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: még tavaly jelezték a Közigazgatási Hivatalnál, hogy a parkolóórák és a parkolóőröknél lévő eszközök nincsenek hitelesítve. Legin István hozzátette: a hivatal a mai napig nem adott választ beadványukra.

Fontos, hogy a pontosan járjanak a mérőeszközök, és fényképezőgépek, valamint a parkolóőrök kéziszámítógépei is hitelesítve legyenek - hangsúlyozta Legin István.

Az ügyet másodfokon várhatóan csak ősszel tárgyalja a bíróság.

A Centrum eladta a követeléseket

A témával kapcsolatban az InfoRádió megkereste a parkolótársaságot is.

Sajtóközleményükben azt írják, hogy nem kötelező a Mérésügyi Hivatal hitelesítése, az általuk használt parkolóórák pedig európai tanúsítványokkal rendelkeznek. Hozzáteszik azt is, hogy nem tekintik magukat a jogvita szereplőjének, hiszen követeléseiket eladták egy cégnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×