eur:
397.61
usd:
360.12
bux:
72228.61
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Gyurcsány: "Brutalitás és megejtő finomság"

A miniszterelnök mostanában Márai Sándor naplóját olvassa. A kormányfő internetes naplójában arról is ír, hogy meglepetésére Márai nem üdvözli a "szárnyait bontogató demokratikus" Magyarországot.

"Hatalmába kerített Márai. Mi tagadás, ez egy késői szerelem, hiszen kimaradt eddigi életemből. Most éppen naplóit olvasom, jelenleg a harmadik kötetet - 1946-ot. Lebilincselő, ámulatba ejtő, helyenként felkavaró olvasmány. Bevallom, nem tudok mit kezdeni azzal, hogy Márai - és ez a legkevesebb, amit mondhatunk - csalódott Bárdossy háborús bűnösként történő elítélése és kivégzése miatt" - kezdődik Gyurcsány Ferenc bejegyzése.

A kormányfő szerint az író idegenül mozog a második Magyar Köztársaságban, tele van aggodalommal, minden szavából az süt, hogy sajnálja a két világháború között letűnt Magyarországot, legalábbis annak, számára mércét és otthont adó polgári világát.

"A legmeglepőbb nem is az, ahogyan kritikával illeti, sőt, mélyen megveti a kibomló kommunizmust, hanem az, hogy lényegében egyetlen egy jó szava sincs az akkor éppen szárnyait bontogató demokratikus Magyarországhoz" -írta a szocialista politikus.

"Pestről elmenekülve Leányfalun talál menedéket, bár '46 közepén onnan is visszajön bő két évnyi huzamosabb ott tartózkodás után. És a konkrét napi közügyektől nagyobb részt elfordulva keresi helyét az irodalmi életben, de nem sok kedvvel. Elveszíti a részben nyugatosok által is jellemzett befogadó irodalmi közéleti környezetet. Melankolikusan veszi tudomásul egyedüllétét, talán csak Illyést fogadná el társnak, de tőle bevallottan nagyon távol áll" - olvasható a blogban.

Gyurcsány Ferenc szerint Máriaban motoszkál az ország elhagyásának vágya, de nem ritkán az is, hogy akár írói pályafutását, vagy életét is befejezhetné.

"Mindezt végtelen pontos és megindító megfigyelések, jellemrajzok sokaságával, naponta számot adva, hogy mit olvasott éppen hajnalban Aranytól Freudig, Shakespeare-től Babitsig. Irodalmi kalauzt is ad a járatlanok kezébe, mint amilyen én is vagyok. Olyan rétegeit látta az országnak, amiről, be kell valljam, én nem is nagyon tudtam. Brutalitás és megejtő finomság együtt van a szövegekben" - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint Márai - ellentmondásosnak tűnő, elgondolkodtató világlátásával, kultúrájával - megejtő.

"Így vagy úgy sok ponton lehet vele biztosan vitatkozni, de a teljesítmény nagysága, azt hiszem, vitathatatlan. És nagy kár, hogy az én generációmnak kimaradt az életéből. Ezt is, meg mást is érdemes bepótolni. Kár lenne veszni hagyni" - olvasható Gyurcsány Ferenc bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk

Ilyen Budapestet szeretne Karácsony Gergely - terveiről nyilatkozott a főpolgármester

Otthonosabb, zöldebb és szolidárisabb Budapestet szeretne az október 1-jén kezdődő új főpolgármesteri ciklusában Karácsony Gergely. A városvezető az InfoRádióban a paralimpikonok budapesti fogadásán arról is beszélt, hogy egy olimpiai és paralimpiai rendezést össze lehetne kötni a főváros teljes akadálymentesítésével 2036-ra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Ma hajnalban jelentős dróntámadás indult Oroszország fővárosa, Moszkva ellen, a légvédelem 14 ukrán robotgép lelövését jelentette. A régióban legalább egy lakóház lángra kapott és három repteret is lezártak az orosz hatóságok. Közben az orosz hadsereg jelentős offenzívát folytat a donyecki Vuhledár térségében, a kisváros térségében több települést is elfoglaltak az elmúlt napokban, a cél a megerősített védelmű ukrán városka bekebelezése. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború keddi eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×