eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Tervezze meg túráját az interneten!

Segíti a hatósági munkát és megbízható tippeket ad a szabadidős programok megtervezéséhez a Természetvédelmi Információs Rendszer, amely hétről-hétre új adatokat dolgoz fel a természetvédelmi területekről és az ott élő állatfajokról. A számítógépes térkép segítségével tájékozódhatunk egyebek mellett Magyarország természetvédelmi területeiről, a megtekinthető barlangokról és tanösvényekről.

A Természetvédelmi Információs Rendszer legújabb eredményeiről Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára elmondta: ha például Pécsett vagyunk és barlangot szeretnénk látogatni, a termeszetvedelem.hu weboldal segítségével fél perc alatt kideríthetjük, van-e ott egyáltalán látogatható barlang, sőt azt is, hogy meddig tart nyitva.

"A dolog másik része, hogy az engedélyezési, döntési folyamatokban az információk szanaszéjjel vannak, az említett információs rendszer pedig összefoglalja ezeket az adatokat, mint például hol vannak a védett területek, ami építkezésnél nagyon jól jön" - emelte ki Haraszthy László.

A szakállamtitkár elmondta: a védett területek kezelését illetően Magyarország erős négyest érdemel, ami azt jelenti, hogy az ottani gazdálkodás az esetek többségében harmonizál a természeti értékek megőrzésével, az állami és a civil szervezetek pedig el tudják látni a legfontosabb feladataikat.

Problémák persze mindig adódnak, a technikai sportok a védett területeken sok esetben szinte katasztrófát okoznak, hiszen például a motokrosszal végigszántott gyep évtizedek alatt sem áll helyre - tette hozzá a szakállamtitkár.

A rendszer teljes informatikai háttere szeptemberre készül el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×