eur:
393.8
usd:
355.34
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A KDNP módosíttatná a felsőoktatási felvételit

A kereszténydemokraták felülvizsgálnák a felsőoktatási pontszámítás jelenlegi rendszerét. Az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint igazságtalan, hogy a kormány egyik rendelete néhány csoportnak alanyi jogon biztosít többletpontokat. Hoffmann Rózsa az InfoRádiónak elmondta: azt javasolják, hogy a kormány annyival emelje meg az államilag finanszírozott helyek számát, ahányan a többletpontok révén bejutnak a felsőoktatásba.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a felsőoktatási felvételi pontszámításban jelenleg meglévő igazságtalanságok kiküszöbölése érdekében megfogalmazott javaslatait elküldte az oktatási miniszternek - közölte Hoffman Rózsa.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádiónak elmondta: a kormány tavaly novemberi rendelete értelmében maximum összesen 24 pont erejéig többletpontok adhatóak néhány csoportnak alanyi jogon.

Kifejtette: négy többlet pontot kaphat a felvételin minden hátrányos helyzetű fiatal, illetve azok, akiknek a szülei csak a nyolc általános iskolai osztályt végezték el. A jogszabály alapján nyolc plusz pont jár minden fogyatékkal élőnek, míg szintén nyolc pontot kapnak a várandós asszonyok, illetve a kismamák - tette hozzá Hoffman Rózsa.

A párt szakpolitikusa közölte: ezt a rendszert a KDNP méltánytalannak és igazságtalannak tartja, ezért indokolt e rendelet felülvizsgálata.

Az ellenzéki képviselő szerint a hátrányos helyzetűek segítése az egész társadalom feladata, de ez nem jelenthet előnytelen feltételeket a többiek számára.

A KDNP azt javasolja, hogy a kormány emelje meg az államilag finanszírozott férőhelyek számát annyival, ahányan ezen többletpontok alapján kerülnek be a felsőoktatási intézményekbe, és az ehhez szükséges pénzt az igazságosság jegyében elő kell teremteni - hangsúlyozta Hoffman Rózsa.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×