eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Polgári engedetlenségre készül a tokaji polgármester

Személyesen indít polgári engedetlenségi mozgalmat Tokaj város polgármestere, ha nem épül meg a települést elkerülő út, amely tehermentesítené a Világörökség részévé nyilvánított környezetet. Májer János kilátásba helyezte, hogy tiltakozásul lezárják a tokaji Tisza-hidat. A minisztérium hajlandó az útépítési terv felülvizsgálatára.

Tokaj elkerülő utat akar, és ennek érdekében a polgári engedetlenségtől sem riad vissza - jelentette be a város polgármestere.

Májer János elmondta, hogy ha kell, akkor ideiglenesen lezárják a tokaji Tisza-hidat, amely Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét köti össze.

Ha ez megtörténik, akkor megbénulhat az északkelet-magyarországi közúti forgalom.

A tokajiak azért ilyen elszántak, mert elegük van abból, hogy a várost és több más hegyaljai települést elkerülő, újonnan megépítendő 39-es számú főút az ígérettől eltérően nem szerepel az országos tervekben.

Az európai uniós forrásból elkészített korábbi terv értelmében a 39-es számú főút Encstől indulva - Abaújszántót, Tállyát, Mádot, Tarcalt és Tokajt kikerülve - Tiszavasvárinál csatlakozna az M3-as autópályához.
Az Országos Területrendezési Terv felülvizsgálatát végző VÁTI Kht. elképzelése azonban nem tartalmazza ezt a beruházást.

Ez pedig azt jelentheti, hogy a Világörökség részeként nyilvántartott borvidék központján továbbra is kamionok és teherautók sokasága halad majd keresztül, ami elviselhetetlen terheket ró a környezetre.

A polgármester szerint emiatt omladoznak a pincék és repedeznek a műemlék jellegű házak falai.

Dávid Zsófia, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályának munkatársa elismerte, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Közlekedési Operatív Programban nem szerepel a Tokajt elkerülő út.

Hozzátette azonban, hogy a tárca nem zárkózik el a program felülvizsgálatától.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 8. 21:42
×
×
×
×