eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Készen volt a fejlesztési terve, mégis felszámolják az OPNI-t

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnél már megindult a felszámolási eljárás, holott az intézmény kész és az önkormányzat által is elfogadott ingatlanfejlesztési és területrendezési tervvel rendelkezett, amire pályázati úton a minisztérium is adott pénzt - közölte az intézet főigazgatója.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy központi forrásból nem tudják finanszírozni a fenntartási, műszaki és állagmegóvási feladatokat, az intézmény saját erővel próbálta ezt megoldani - mondta az InfoRádiónak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) főigazgatója.

Így az intézet rekonstrukciós tervével jelentkeztek Rácz Jenőnél, az akkori egészségügyi miniszternél, a tárca pedig elfogadta a koncepciót - tette hozzá Nagy Zoltán.

Kht. alakult volna

Beruházók is jelentkeztek, így felmerült, hogy az intézetben tulajdonosváltást lehetne kezdeményezni, vagyis az állami tulajdonból alakulna egy közhasznú társaság, amelyben részben az Egészségügyi Minisztérium, részben pedig az intézmény dolgozói vennének részt.

Az intézet vezetése a tárca pályázatán nyert pénzt az ingatlan rendezési tervének elkészíttetésére, ezt pedig az önkormányzat elfogadta - ismertette a történteket az OPNI vezetője.

Három lábon állt volna az elképzelés: létrejött volna egy idősek magánkézben lévő otthona, egy kiemelt rehabilitációs- és egy kiemelt drogosztály, amely külföldi páciensek érkezésével bevételt hozott volna, amelyet átforgattak volna a rekonstrukciós programba - közölte Nagy Zoltán.

Már megindult a felszámolás

Idő közben azonban az intézetben elkezdte működését egy miniszteri biztos - mondta Nagy Zoltán, aki úgy véli: az április elsejei határidő nem tartható, egy ekkora intézmény felszámolása fél-egy évet vesz igénybe.

Az intézet főigazgatója kijelentette: azon dolgoznak, hogy teljes osztályok kerülhessenek át más intézményekbe, és ne maradjanak sokan munkanélküliek az ott dolgozók - közöttük kétszáz diplomás - közül.

Nagy Zoltán elmondta: a terveikre még mindig lenne három-négy nagy beruházó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×