eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

"Értelmezhetetlen" hátrányba hozták a mozgáskorlátozottakat

Az utazási támogatási rendszer átalakítása miatt átlagosnál is hátrányosabban érinti a kórházlista a mozgáskorlátozottakat - mondta az InfoRádiónak Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke. Ha például egy 65 évnél idősebb mozgáskorlátozott autóval utazik, egy fillér utazási támogatást sem kap.

Hegedűs Lajos emlékeztetett arra, hogy a korábbi szabályozás szerint, ha egy súlyosan mozgáskorlátozott ember nem tudott tömegközlekedési eszközzel utazni, akkor az autó igénybevétele után is jogosult volt a tömegközlekedési támogatásra, akkora összegre, amennyit a vonatra vagy buszra fizetett volna.

Ez az elv ugyan megmaradt, de a módosítás után a tömegközlekedési kedvezményen mint mércén belül már megkülönböztetik az olyan kedvezménykategóriákat is, mint a diákoknak és nyugdíjasoknak járó kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy mivel a 65 évnél idősebbek ingyen utazhatnak, ezért ők egy fillért sem kapnak, ha autóval utaznak.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: ez olyan hátrányt jelent, ami emberi jogi és egyéb szempontból is értelmezhetetlen, hiszen a helyközi tömegközlekedési eszközök mindössze két százaléka használható akadálymentesen.

Márpedig ha valaki nem tudja igénybe venni a tömegközlekedést, akkor ez a kedvezmény értelmezhetetlen a számára. Pedig éppen azért kell autóval utaznia, mert nem tud felszállni a buszra vagy a vonatra - hívta fel a figyelmet Hegedűs Lajos.

A mozgáskorlátozottak szövetségének elnöke szerint így a kórházi ellátási listák miatt kettős hátrány éri őket, nemcsak többet kell utazniuk, hanem ez sokaknak jóval többe is kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×