eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Továbbra sincs megegyezés a szabadságokról

Közeledtek az álláspontok, de nem sikerült kompromisszumot kötni az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a munkavállalói és munkaadói érdekképviseleteknek a szabadság kiadásának kérdésében. A kormányzati oldal ennek ellenére vállalta, hogy a szociális partnerek néhány javaslatát képviseli az országgyűlési vitában.

A szabadságokra vonatkozó törvényjavaslat jelenleg tartó parlamenti vitájában a kormányzat támogat majd egy olyan kapcsolódó módosító indítványt, amely szerint átmeneti, idei szabályként a múlt évben ki nem adott szabadságokat szeptember végéig lehetne kiadni.

A beterjesztett törvényjavaslatban június vége szerepel erre a határidőre, ezt terjesztenék ki munkaadói kérésre.

A kormány azt a szakszervezeti igényt is képviseli majd a törvényhozásban, hogy a munkavállalóknak legyen lehetőségük éves szabadságuk egynegyed részéből három napot a 15 napos előzetes bejelentés nélkül igénybe venni.

Mások az elképzelések

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: egyetértés alakult ki a kormánnyal abban, hogy ha a munkáltatónál felmerül a vis maior esete, akkor ugyanez előfordulhat a munkavállalókkal is.

Ezért tehát a dolgozó éves szabadságának egynegyed részéből három napot előzetes bejelentés nélkül kivehet - tette hozzá Borsik János.

Nem sikerült megállapodni azonban arról, hogy meddig lehet kiadni a munkavállalók előző évről megmaradt szabadsága negyedét.

Borsik János közölte: a szakszervezetek március 31-i határidőt javasolnak, a kormány azonban azt a véleményt képviseli, hogy kollektív szerződéssel ki lehet tolni július 30-ig, ez azonban szerinte logikátlan, sőt, a partner egyik hivatkozási alapját az Alkotmánybíróság korábban már megsemmisítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×