eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Lesz radar a Tubesen

Megépülhet a NATO-radar a Tubesen - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

A politikus a kormányszóvivői tájékoztatón emlékeztetett: a pécsiek a népszavazáson nem utasították el a lokátor felépítését.

Hozzátette: a kormány felhatalmazta a honvédelmi minisztert, hogy kezdje meg a NATO-val a tárgyalásokat a lokátor megépítéséről és a katonai szövetség által biztosított források felhasználásáról.

Gál J. Zoltán hangsúlyozta: a honvédelmi miniszter minden szükséges lépést megtesz, hogy az építkezés mielőbb elkezdődjön.

Ígéretet tett arra, hogy maradéktalanul figyelembe veszik majd a környezetvédelmi előírásokat, és folyamatosan együttműködnek a pécsi önkormányzattal.

Gál J. Zoltán emlékeztetett arra, hogy a helyszínre vonatkozó döntés a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a honvédelmi tárca vezetője kompromisszumának eredményeként született.

Az építéssel kapcsolatos további részletekről később ad tájékoztatást Szekeres Imre - mondta.

A civilek nem adják fel

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője kijelentette: nem fogadják el a döntést, a pécsi önkormányzat vezetőitől pedig konkrét lépéseket várnak a Tubes védelme érdekében.

Felszólítjuk az önkormányzatot, hogy tulajdonosi jogaival élve módosítsa az építési szabályzatot és a szabályozási tervet, a módosítás idejére pedig rendkívüli közgyűlésen rendeljen el építési tilalmat arra az önkormányzati területre, amelyre a honvédség a beruházás érdekében igényt tartana - mondta.

Az önkormányzat tehetetlen

Tasnádi Péter, a baranyai megyeszékhely polgármestere újságírók kérdésére válaszolva azt mondta: az álláspontok részletes és pontos ismeretében döntenek arról, mit tesznek a közeljövőben.

Változatlanul fenntartom azt az állításomat, hogy a kialakult helyzetben tudomásul kell vennünk az ellenzők népes táborának véleményét. Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy Pécs városának vezetése ebben az ügyben nem jogkövető magatartást folytat. Be kell látnunk, e pillanatban a döntés a kormányzat kezében van - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×