eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Évente hatszáz orvos keres külföldön munkát

Az uniós csatlakozás első másfél évében több milliárd forintnyi támogatást nyújtott a brit egészségügynek a szakképzett orvosok elvándorlásával - mondta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója, aki hozzátette: adataik alapján évente újra és újra 600 itthon képzett és gyakorlatot szerzett orvos vállal külföldön munkát, ami katasztrófa a hazai egészségügy számára.

Középtávon fenntarthatatlanok lesznek az unió jelenlegi egészségügyi ellátórendszerei, hiszen tízezres nagyságrendű az orvos-, és százezres az ápolóhiány - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója.

Magyarországról elmennek az orvosok, míg más országoknak van stratégiájuk: tudják, hogy az ellátórendszerük fenntartásához nagyjából mekkora emberi erőforrásokra van szükség, éppen ezért eszerint alakítják a képzést is - tette hozzá Szócska Miklós.

"Magyarországon ennek a gondolkodásnak még a nyomait se látom" - közölte a szakértő.

Milliárdok a briteknek

Szócska Miklós közölte: Magyarország az uniós tagság első másfél évében 7 milliárd forintnyi támogatást nyújtott a brit egészségügyi rendszernek a magyar orvosok kivándorlásával.

Minden évben közel hatszáz egészségügyi dolgozó hagyja el az országot.

Alakul a válság

A szakértő figyelmeztetett: a krízis nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, a jelei már évek óta megfigyelhetők, és hamarosan elhatalmasodnak a rendszerben. Ennek következményeként pedig nem lehet ennyi intézményt fenntartani.

Szócska Miklós úgy véli: bizonyos intézmények nem lesznek képesek fenntartani az ellátás színvonalát.

Hozzátette: nem biztos, hogy munkaerőhiány miatt teljes kórházakat bezárnak majd, de a szakmai kínálat, az ellátások minősége vagy azok komplexitása biztosan csökkenni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×