eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Egyre több gyerek születik házasságon kívül

Évről évre növekszik a házasságon kívül született gyermekek száma Magyarországon - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal felmérésből.

Az elmúlt évben a becslések szerint megközelítette a 100 ezret a születések száma - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal demográfusa.

Kamarás Ferenc közölte: a házasságon kívül született gyerekek száma évről évre dinamikusan nő.

A 2006-os adatok szerint a gyerekek 35,6 százaléka, körülbelül 35.500 csecsemő született házasságon kívül.

Külföldön is emelkedik a számuk

Az elmúlt évek külföldi adatai alapján Skandináviában, a Baltikumban és egyes nyugat-európai országokban a házasságon kívül születettek aránya még a magyarországinál is magasabb, közel 40 százalék - közölte a demográfus.

Ezzel szemben a dél-európai államokban az arány nemzetközi viszonylatban is alacsony, nagyjából 10 százalék körül mozog - tette hozzá Kamarás Ferenc, aki hozzátette: a trend mindenhol emelkedő.

A KSH demográfusa szerint a házasságon kívüli szülések száma azért olyan magas, mert a házasság egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára, valamint mert az évek során megváltozott a szülőképes korú nők családi állapota: egyre több a házasság alternatívájaként kezelt élettársi kapcsolat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×