eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

"Különös gonddal" vizsgálná az államfő a gyülekezési törvény módosítását

Ha módosítanák a gyülekezési törvényt, az államfő a törvény kihirdetése előtt különös gonddal vizsgálná annak alkotmányosságát - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője.

Különös gonddal vizsgálná meg a gyülekezési törvény esetleges módosítását Sólyom László államfő - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden levelet írt a négy közjogi méltóságnak, köztük Sólyom László köztársasági elnöknek, a Kossuth téri kordon ügyében.

A házelnök levelében azt kérte az államfőtől, hogy a gyülekezési jog új törvényi szabályozásával kapcsolatban kialakított véleményéről adjon tájékoztatást számára.

Az államfő szerint a gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb és legősibb szabadságjog, a véleménynyilvánítási és sajtószabadsággal együtt ezek a demokrácia működésének alappilléreit alkotják - jegyezte meg a főosztályvezető.

Kumin Ferenc kiemelte: Sólyom László úgy látja, nem szabad, hogy a napi jogalkalmazási problémákhoz igazodjon a gyülekezési törvény újraszabályozása, és ugyanez vonatkozik a közhivatalok körüli tüntetések szabályozására is.

Bár a törvényalkotási folyamatnak a köztársasági elnök nem részese, ha a gyülekezési törvény módosítására kerülne sor, a törvény kihirdetése előtt különös gonddal vizsgálná annak alkotmányosságát - fűzte hozzá a főosztályvezető.

Szili Katalin házelnök a levél megírásának indokaként az elmúlt hétvége eseményeit, valamint a hozzá érkezett kéréseket, javaslatokat említette.

A házelnök azt kérte a köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől, az Alkotmánybíróság elnökétől és a Legfelsőbb Bíróság elnökétől, hogy segítsenek egy korszerűbb törvényi szabályozást kialakítani.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×