eur:
394.09
usd:
363.92
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Száz magyar gyerekből 35 nem tud olvasni

Száz magyar gyermek közül 35 úgy kerül ki az iskolából, hogy nem tud egyszerű szöveget elolvasni és értelmezni - mondta az InfoRádiónak az ABC Egyesület a gyermekekért civil szervezet elnöke. Jenei Ferencné logopédus hozzátette: két-három hónap alatt kijavítható a betűtévesztéssel küszködő iskolás gyermekek többségének diszlexiája.

A diszlexiával az a gond, hogy évek óta próbálnak különböző terápiákat, ám sok gyerek képessége több év alatt sem javul - hangsúlyozta Jenei Ferencné, megjegyezve, hogy a diszlexiás eseteknek csupán mintegy 10 százalékában van szó öröklődő betegségről, a többi gyereknél az iskolában alakul ki a probléma.

"A diszlexia alapja a betűtévesztés. Amíg azt nem javítjuk ki, addig a gyerek nem érti meg, amit olvas. A magyar nyelv olyan, hogy egy-egy betű tévesztésével gyakori, hogy nem egy rossz szó, hanem egy másik értelmes szó jön létre. Ilyen például a bal-dal, kör-kűr, tör-tűr szópáros" - emlékeztetett a logopédus.

A szakember szerint a gyerekeknél a betűtévesztéssel egy spirál alakul ki: a betűtévesztés következtében nem érti, amit olvas, ezért lelassul az olvasása.

Érzi viszont, hogy a többiek már három sorral tovább járnak, így megpróbál kompenzálni, és elkezd betoldani, kihagyni szavakat, szótagokat.

Ha a betűtévesztést kijavítjuk, onnantól kezdve a gyerek megérti, amit olvas, és bár eleinte lassan megy az olvasás, de rohamos a javulás - hangsúlyozta Jenei Ferencné, hozzátéve, hogy hat éve kezel ilyen módszerrel gyerekeket, és még nem volt sikertelen esete.

A logopédus elmondta: a módszer azon alapul, hogy a gyerekek hallását differenciálják, különböző képes, szöveges és írásos gyakorlatokkal megtanulják és begyakorolják a gyerekek, hogy mit kell hallani.

Jenei Ferencné szerint a diszlexia kezelésére a legoptimálisabb a 2. és a 3. osztály, hiszen akkor még a nyelvtanban nincs olyan nagy lemaradásuk a gyerekeknek, mint később.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×