eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Tömegesen szerelnek le a rendőrök?

Elfogadhatatlannak tartja a szolgálati nyugdíj intézményének megszüntetését a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, amely felhívta a figyelmet a tömeges pályaelhagyás veszélyére. A minisztérium szerint viszont sokan tájékozatlanok.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnöke az InfoRádióban elmondta: nemcsak a vezetők, hanem a beosztott rendőrök, valamint a katonák, a vámosok és a tűzoltók is tömegesen elhagyhatják a szervezeteket.

Kónya Péter hangsúlyozta: azok a fiatalok is távozhatnak a testületekből, akik számára céltalanná válik a hivatásos szolgálat, mert a 60-70 ezer forintos nettó fizetés mellett a szolgálati nyugdíj rendszere jelent egy olyan juttatást számunkra, ami miatt vállalták hivatásukat.

A szakszervezeti vezető hozzátette: demonstrációsorozatuk is azért indult el a közelmúltban, mert a kormány radikálisan hozzá akar nyúlni a szolgálati nyugdíjrendszerhez.

A jelenlegi szabályozás szerint 25 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulhatnak a rendvédelmi dolgozók, és juttatásuk kiszámításánál a civilekénél kedvezőbb rendszert alkalmaznak.

A minisztérium szerint sokan tájékozatlanok

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az InfoRádióban elismerte, hogy sokan elhagyják a pályát, elsősorban azért, mert bizonytalannak érzik a jövőt és nem elég tájékozottak.

"Fontosnak tartjuk, hogy a rendőri vezetők a pályán maradjanak, mert értékes szakmai tapasztalatuk hozzájárul a közbiztonság védelméhez. Alkotmányos érdek a rendőrség stabil működése" - fogalmazott Kondorosi Ferenc.

A konvergenciaprogram és a kormány elképzelései között az is szerepel, hogy akinek a törvény hatályba lépésekor legalább húsz éves szolgálati viszonya van, az a jelenleg érvényes szabályok szerint mehet nyugdíjba. Jelenleg a jogszabály egyeztetése folyik, de lesz idő a felkészülésre - hangsúlyozta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×