eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Az állam visszafizeti a regisztrációs adót

Visszafizeti az állam a regisztrációs adó jogalap nélkül beszedett részét; a visszamenőleges rendezés költségei körülbelül 8-10 milliárd forintos kiadást jelentenek - közölte a kormányszóvivő a kormány szerdai döntése alapján.

Az jogosult visszatérítésre, aki a regisztrációs adót a vámhatóságnak megfizette, és nem hárította tovább másra, vagy aki kötelezett lett volna az adó megfizetésére, de azt helyette más, például a kereskedő fizette meg, majd ráterhelte, és ezt igazolni is tudja.

A rendelkezés azokra vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyeztek forgalomba külföldről behozott használt gépjárművet.

Az Európai Közösségek Bírósága októberben határozott arról, hogy a magyar regisztrációs adóról szóló törvény 2005. december végéig, a közösségi joggal ellentétesen, nem értékarányosan adóztatta a használt személygépkocsikat.

Hetvenezer autót érinthet

Az Európai Unióhoz történt csatlakozás időpontja és 2005. december 31-e között mintegy 70 ezer használt személygépkocsi forgalomba helyezése miatt fizettek így több adót, ezért a különbözetet és annak kamatait az állam visszatéríti.

A visszatérítést törvénynek kell szabályoznia, ennek parlamenti elfogadása után jutnak hozzá a jogosultak az őket megillető összeghez. A törvény hatályba lépését követően fél év áll rendelkezésre az adóvisszatérítési kérelmek benyújtására.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: az igényeket annál a vámszervnél kell benyújtani, amelyik az adót a forgalomba helyeztetés során kivetette, így a követeléseket nem kell bírósági úton érvényesíttetni, a vámhatóság újabb eljárása pedig mentes lesz az illeték és egyéb eljárási költség fizetése alól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×