eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Ha azt mondjuk, hogy kő ne legyen a tüntetőnél, akkor traktor miért legyen nála?"

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese kétségbeesett kísérletnek nevezte, hogy a főpolgármester a gazdák budapesti demonstrációjának engedélyeztetése közepette KRESZ-táblákkal tiltotta ki a traktorokat a belvárosból. Takács Albert szerint ugyanakkor el kell gondolkozni azon is: ha egy erőgépeket felvonultató tüntetés esetleg erőszakossá válik, azt hogyan lehetne kezelni.

A járművekkel való gyülekezésnél értelemszerű, hogy megmaradjanak a város közlekedési szabályai. Kamionokkal sem lehetne a Várban tüntetni, mert oda nem hajthatnak be. "De hogy egy ilyen esemény menetében állapítunk meg korlátokat, azt kétségbeesett kísérletnek tartom" - hangsúlyozta Takács Albert az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az arra utaló kérdésre, hogy ez a döntés nem válhat-e precedens értékűvé, és nem vezethet-e a gyülekezési jog korlátozásához, az ombudsman megjegyezte: valóban "van a problémának egy olyan oldala, hogy ha egyszer elkezdünk egy téglát lerakni, akkor könnyen lehet, hogy abból fal épül". Nagyon kell vigyázni arra, hogy az egyik kis lépést ne kövesse egy másik kis lépés - mutatott rá Takács Albert.

A traktor veszélyes is lehet?

Mint az ombudsman megjegyezte, a traktoros tüntetésnek számos érdekes vetülete van. "Azon is el kell gondolkozni, hogy ha egy olyan demonstráció, amin erőgépek vannak, esetleg jogszerűtlenné válik, hogyan lehet azt utólag rendészetileg kezelni" - hívta fel a figyelmet Takács Albert.

"Ugye azt mondjuk, hogy erőszak alkalmazására, támadásra alkalmas eszköz, egy kő, egy bot, az ne legyen a tüntetőnél. Akkor egy traktor miért legyen nála?" - fogalmazott Takács Albert.

Ha a rendőrség távozásra szólít fel, annak eleget kell tenni

Az október 23-i rendőrségi fellépés kapcsán az ombudsman úgy vélekedett: annak a járókelőnek, aki nem tesz eleget a rendőrség távozásra felszólító felhívásának, vállalnia kell, hogy kár éri, vagy megsebesülhet.

"A rendőri felszólításnak eleget kell tenni, és a rendőri intézkedés jogszerűségét sem lehet ott vitatni, tehát tüntetés alkalmával senki ne álljon le a rendőrrel osztozkodni, hogy 'nekem jogom van itt maradni, neked pedig nincs jogod ezt csinálni'" - hangsúlyozta Takács Albert.

Felelőtlenség vagy kifogás?

Annak kapcsán, hogy sok sérülttől lehet hallani, hogy ő nem dobált követ, csak ott volt és bámészkodott, Takács Albert megjegyezte: "ezeket a dolgokat én hiszem is, meg nem is. Néha elképedek a meggondolatlanságon, vagy a felelőtlenségen, máskor pedig azt gondolom, hogy ez egy jobb híján előhúzott érv".

"A rendőrség a személyes felelősség vizsgálata nélkül intézkedik ilyenkor. Utóbb az nem teszi jogellenessé a rendőrségi fellépést, hogy 'én nem dobáltam, csak arra jártam, a kulcsomat kerestem a kapualjban'. Olyan helyen tartózkodott, ahol nem szabad" - mutatott rá az ombudsman.

A békés demonstrációk ellen nem lépett fel a rendőrség

Takács Albert hozzátette: október 23-án sok helyen járt a városban, de napközben a be nem jelentett, tehát jogellenes, de békés demonstrációkon egy olyan rendőri intézkedést sem látott, ami a tömeg erőszakos feloszlatására irányult volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×