eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Miért a néhány éven belül nyugdíjba vonulókkal kell elvitetni a balhét?"

Várhatóan szigorítja a kormány az előrehozott nyugdíj rendszerét és a nyugdíj mellett végzett munka szabályait - derült ki a szociális ágazati érdekvédelmi tanács ülésén.

Jelentős korlátozások várhatóak az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár, és az ilyen típusú nyugdíjazási eljárás melletti munkavégzés kapcsán - derült ki a szociális ágazati érdekegyeztető tanács ülésén.

Forgó Györgyné, a szociális tárca szakállamtitkára a munkaadói és munkavállalói oldal csekély számban megjelent képviselői előtt azt mondta: a szigorításra azért van szükség, mert az emberek 94 százaléka ma előbb megy nyugdíjba, tehát az előrehozott öregségi nyugdíjat választja, viszont tovább is dolgozik.

Az új törvénytervezettel a kormány véget vetne ennek az emberek számára optimális állapotnak. 2009-től a nők már nem 57, hanem csak 59, a férfiak pedig csak 60 éves koruktól mehetnek el előrehozott öregségi nyugdíjba. 2012-től pedig a férfiak és a nők egységesen 60 éves koruktól választhatják ezt a kedvezményt. Az előrehozott nyugdíj választásának lehetősége a szolgálati időtől is függ.

A feketeleves azonban az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségének megnyirbálása. 2008. január 1-jétől a terv szerint az előrehozott öregségi nyugdíjat választók csak olyan munkát végezhetnek a nyugdíj mellett, amellyel nem keresnek többet, mint a minimálbér összege. Ráadásul az összes nyugdíjat 2007. január 1-jétől megadóztatják, igaz, csak a járulékokkal csökkentett összeg után.

A szakállamtitkár szerint ez alkotmányos megoldás, és hangsúlyozta, hogy mindez csak az előrehozott öregségi nyugdíjakra vonatkozik, az úgymond normál öregségi nyugdíjra, és az amellett végzett munkára nem, mert az a nyugdíjforma szerzett jog, míg az előrehozott egy kedvezmény. Az emberek pedig továbbra is eldönthetik, hogy nyugdíjba mennek korábban, vagy dolgoznak tovább.

Az viszont a normál öregségi nyugdíjat is érinti, hogy az amellett végzett munkát megadóztatják.

A tervezett változtatások nem nyerték el a munkavállalói oldal tetszését, ám a téma súlya miatt várt parázs vita is elmaradt a kissé álmos légkörű egyeztetésen, ahol a nagyobb érdekképviseletek és az önkormányzati szervezetek meg sem jelentek.

Dezső József, a szociális területen dolgozók szakszervezetének alelnöke rámutatott, hogy a szociális dolgozókat az előrehozott öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok szigorítása súlyosan érinti mert keveset keresnek, és azért mennének hamarabb nyugdíjba, mert a munkájuk nagyon fárasztó. "Miért az elkövetkezendő 5-6 évben nyugdíjba vonulókkal kell elvitetni a balhét" - tette fel a költői kérdést az alelnök, aki szerint a kormány célja, hogy minél kevesebben válasszák az előrehozott öregségi nyugdíjat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×