eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Itt vannak a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdései!

Benyújtotta a reformokról szóló népszavazási kezdeményezését a Fidesz és a KDNP, a két pártelnök ellenjegyzésével az Országos Választási Bizottsághoz - közölte Navracsics Tibor, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője. A beadványban hét kérdés szerepel.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. június 15-ei állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelőségét is a költségvetés túllépéséért?"

Navracsics Tibor szerint a beadványban szereplő hét kérdés kiállja az alkotmányosság próbáját, közvetlenül egyik kérdés sem érinti az alkotmányban foglalt kizáró okokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy valamikor február-április környékén lehet majd megtartani a népszavazást.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a tavaszi parlamenti választások után kiderült, a választók úgy hoztak a pártok programjai alapján döntést, hogy nem voltak a valós információk birtokában.

Véleménye szerint fél évvel a választások után jogos a kérdés, hogy az állampolgárok miként döntenének ma.

Felmerült, hogy talán másként - mondta, hozzátéve, hogy erre utalnak a közvélemény-kutatási eredmények: a szocialista párt, illetve a kormányfő népszerűsége történelmi mélypont felé közelít.

A frakcióvezető felidézte: az őszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülését követően azt mondták, minden alkotmányos eszközt megragadnak a helyzet megoldására.

Véleménye szerint hiába a parlamentáris út, ha a kormánytöbbség még tárgyalni sem hajlandó a Fidesz és a KDNP javaslatairól, szóljanak azok akár az államháztartás helyzetének javításáról, akár a kormányzati válság kezeléséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×